Laponské volání divočiny aneb z Čech až na konec světa v kabině Škody Octavia Scout

Sabina Kvášová
24. 9. 2017 7:47
Východní jantarovou trasou přes polární kruh, až k zasněženým vrcholkům dalekého severu na Nordkapp za neustálého slunečního svitu. Všude spousta čirých potůčků, jezer a sobů, kteří rádi stojí v cestě a nereagují ani na zatroubení. Laponsko nabízí unikátní severskou exotiku a také jednu z posledních velkých divočin v Evropě. Na mapě jsme si namalovali náročný okruh, čítající téměř 9 tisíc kilometrů, a vydali se se čtyřkolkou Škoda Octavia Scout až k nejsevernějšímu bodu Evropy. Uvnitř grafiky najdete fotografie a informace ze sedmnáctidenní expedice.

Den 7 Přes jezera k polárnímu kruhu

Brzy ráno startujeme a směřujeme stále na sever. K polárnímu kruhu to máme ještě 800 kilometrů, což znamená celodenní řízení.

Vydáváme se jihovýchodním směrem přes jezerní oblast přes město Jyväskylä, které je srdcem Finské rallye tisíce jezer, odkud se pravidelně jezdí zdejší krajinou Mistrovství světa v rallye. Cesta Finskem patří k opravdovým zážitkům, rozlehlé zelené lesy se střídají s tisíci jezer, lesknoucími se vodními plochami. Finsko jich dohromady má téměř 200 tisíc. Jsou mělká a během léta se v nich voda krásně prohřeje. Pohled na hladinu jezera budí dojem klidu a harmonie. Kilometr po kilometru se přibližujeme poslední skutečné divočině v Evropě. Daleký sever ukrývá území Laponska, kde žije přibližně tolik Sámů, jako je obyvatel na Kladně. Svou rozlohou je Laponsko překvapivě o něco málo větší než Německo. Neleží totiž jen v severním Finsku, ale zasahuje rovněž do celé severní poloviny Norska a Švédska a jeho součástí je i ruský poloostrov Kola.

Panenskou severskou přírodou jedeme až do noci. Úžasná podívaná, ale musíme být ve střehu, před půlnocí se začne šeřit. Do cesty nám hned několikrát vběhne skupina jelenů a pak i sobů. Zdá se, že pravé laponské dobrodružství teprve začíná… Ještě že je vidět a máme skvělé brzdy a postřeh!

 

Právě se děje

Další zprávy