Lamborghini poprvé nasadilo natáčení zadní nápravy. Nový Aventador S překoná stovku za 2,9 sekundy

Jan Markovič Jan Markovič
23. 12. 2016 9:20
Dvanáctiválcový supersport má zvýšený výkon a upravenou aerodynamiku. Díky ní bude ve vysokých rychlostech stabilnější, inženýrům se totiž podařilo výrazně zvýšit přítlak. Motor posílá na všechna čtyři kola výkon 740 koní. Ta se nově umí otáčet všechna díky systému natáčení zadní nápravy, který je pro italskou značku historickou novinkou.
Automobilka už zveřejnila i cenu. Pro Evropu byla za model se základní výbavou stanovena částka 281 555 eur.
Automobilka už zveřejnila i cenu. Pro Evropu byla za model se základní výbavou stanovena částka 281 555 eur. | Foto: Lamborghini

Italský výrobce supersportů posílá na silnice ostřejší provedení svého dvanáctiválcového modelu Aventador S. Firma lehce upravila i vzhled vozu. Nikoliv však kvůli designu jako takovému, ale kvůli lepší aerodynamice. Nyní by mělo mít auto například o 130 procent vyšší přítlak vpředu. Díky tomu bude ovladatelnější a stabilnější ve vysokých rychlostech.

Zásadní novinkou pro Lamborghini je natáčení zadní nápravy, které se Italové rozhodli použít vůbec poprvé v historii. V nízkých rychlostech se zadní kola natáčí proti směru otáčení předních, zatímco ve vyšších po stejném směru. To zlepšuje manévrovací schopnosti třeba v garážích a na silnici pak stabilitu a možnost ostřeji projíždět zatáčky. Doplňme, že je auto vybaveno také pohonem všech kol.

Lamborghini Aventador S dostalo také silnější verzi benzinového dvanáctiválce s objemem 6,5 litru. Ten má výkon 740 koní, tedy stejně jako v nejostřejší top verzi Aventador SV. Vzhledem k hmotnosti vozu 1575 kg může nabídnout poměr 2,13 koně na kilogram.

Proto není divu, že předvede raketovou dynamiku. Z nuly na 100 km/h dokáže zrychlit za 2,9 sekundy. Dvanáctiválec se při akceleraci umí rozběhnout až do vysokých 8500 otáček za sekundu. Maximální rychlost by měla být 350 km/h.

Automobilka už zveřejnila i cenu. Pro Evropu byla za model se základní výbavou stanovena částka 281 555 eur, tedy 7,6 milionu korun. Suma je samozřejmě bez DPH.

 

Právě se děje

Další zprávy