Drogy místo elektroaut. V USA vyplavilo moře kokain s logem automobilky Cupra

Jan Matoušek Jan Matoušek
8. 8. 2024 14:50
Cupra do roku 2030 vstoupí na americký trh, potvrdil letos v březnu šéf španělské automobilky Wayne Griffiths. Soudě dle posledního nálezu amerických pohraničníků se však zdá, že někdo byl na příchod sportovních španělských aut natěšený až příliš. Logo Cupra se totiž objevilo na skoro 32 kilech kokainu.
Logo automobilky Cupra, ilustrační foto.
Logo automobilky Cupra, ilustrační foto. | Foto: Martin Přibyl

"Hurikán Debby odvál 25 balíčků kokainu na pláž ve Florida Keys. Dobrý člověk drogy našel a kontaktoval příslušné orgány. Americká pohraniční stráž drogy, které by na ulici měly hodnotu přes milion dolarů, zabavila," napsal na začátku týdne na sociální síť X hlavní hlídkový agent amerických pohraničníků v sektoru Miami Samuel Briggs II.

Na zadržení skoro 32 kilogramů kokainu na americkém pobřeží by asi nebylo nic až tak neobvyklého, kdyby nebylo loga na balíčcích. Příznivci automobilů v něm totiž určitě poznali znak španělské automobilky Cupra. Vzhledem k tomu, že jde o poměrně složitý ornament, rozhodně nejde o žádnou neúmyslnou záměnu, tím spíše, že je logo vyvedeno v bronzové barvě: ta je přitom pro Cupru typická.

Jak jsme přitom uvedli už v úvodu, španělská automobilka, která se v roce 2018 oddělila od Seatu jako její sportovní divize, plánuje vstup na severoamerický trh. Mělo by se tak stát do roku 2030 za přítomnosti dvou elektrických SUV, nové generace Formentoru a jednoho většího a blíže nespecifikovaného modelu. Oznámil to v březnu šéf Cupry Wayne Griffiths.

Po Volkswagenu by se tak Cupra stala druhou mainstreamovou značkou koncernu VW na severoamerickém trhu, kromě nich tam pak z bohatého portfolia působí prémioví výrobci Audi, Bentley, Lamborghini nebo Porsche. Volkswagen také v blízké budoucnosti oživí nepoužívanou americkou značku Scout pro řadu terénních vozů a pick-upů.

Nutno podotknout, že balíčky s drogami, na nichž jsou loga známých firem, nejsou nic až tolik neobvyklého. V červnu se třeba na Floridě povedlo zabavit 25 balíčků kokainu s logem společnosti Nike. V Itálii před sedmi lety zase našli drogy s logem Maserati nebo Porsche. V kontextu snahy Cupry o vstup do USA ale působí aktuální nález přinejmenším úsměvně, až bizarně.

Mohlo by se vám líbit:

Spotlight Aktuálně.cz - Jindřich Šídlo. | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy