Kde získat známku pro německé emisní zóny?

Michal Karat
21. 3. 2012 4:45
Ať už do Německa vyrážíte za nákupy nebo služebně, ve městech se asi nevyhnete povinnosti mít vylepenou emisní známku
Foto: Aktuálně.cz

Emisními zónami vyhrožují čeští zákonodárci už pár měsíců, v Německu s nimi řidiči žijí už pět let. Zákon je zavedl v roce 2007, první velká města je uvedla v život v roce 2008. Od té doby počet míst, kam lze vjet pouze s emisní plaketou rychle roste. Povinnost se týká nejen aut registrovaných v Německu, ale v podstatě všech vozidel, tedy i těch českých. Pokud emisní známku mít nebudete, hrozí vám v Německu pokuta 40 euro a jeden trestný bod v německém registru řidičů.

Jak známku získat?

Cest je celá řada. Vedle možnosti zakoupení přímo na stanicích technické kontroly v Německu bude pro české cestovatele komfortnější možností zakoupení emisní známky v ČR. Míst, kde lze německou emisní známku v ČR koupit je dnes už celkem dost. Seznam najdete na stránkách české Dekry nebo webu TUV SUV. Potřebovat budete velký technický průkaz vozidla a přibližně 300 korun na poplatek za vystavení.

Kdo nemá nárok?

Zelenou známku získá drtivá většina automobilů s benzinovými motory, které mají třícestný katalyzátor. Ten je standardem od 90. let. Hůře na tom jsou turbodiesely. Zelenou známku dostanou jen moderní vozy v posledních let. Emisní zóny totiž mají omezit vjezd vozidel, která produkují jemný prach a to se týká hlavně naftových motorů.

Starší vozy s naftovými motory ze začátku 90. let tak nemusí na emisní známku dosáhnout vůbec, případně pouze na některý z nižších stupňů, označených žlutou nebo červenou barvou. To však znamená, že stejně budete z některých center měst vykázáni, protože městské úřady na mnoha místech povolují vjezd pouze vozidlům se zelenou známkou.

V seznamu měst, v nichž potřebujete emisní nálepku, je řada míst kam jezdí Češi nakupovat. Jmenujme například Mnichov, Lipsko, Augsburg, Berlín nebo Frankfurt. Známku zatím nepotřebujete v Drážďanech nebo v Norimberku. Seznam měst, kde tato povinnost platí, ale každým rokem roste, takže je dobré aktuální stav před cestou prověřit.


 

 

Právě se děje

Další zprávy