Zvenku chybí jen majáky a nápisy policie. K dispozici je civilní policejní Defender

Land Rover Defender Mission
Foto: Jakub Fišer, Daniel Potocký
Martin Přibyl Martin Přibyl
23. 7. 2021 11:35
Policie ČR dostane během dvou let třicet upravených Land Roverů Defender do terénu. Dodá je firma Dajbych, která se kromě prodeje osobních aut specializuje právě na podobné modifikace. Civilistům pak nabídne speciálního policejně laděného Defendera. Pojmenovala ho Mission.

Defender Mission svými úpravami i opticky vychází z předváděcího kusu určeného právě pro ozbrojené složky, s nímž jsme se mohli svézt v dubnu letošního roku. Logicky chybí skryté majáky a červené svítící nápisy policie, ale úpravy do terénu se již s showcarem shodují.

"Naše vojenská verze Defendera před nedávnem zaznamenala u zákazníků obrovský ohlas, a protože jsme specialisté na úpravy off-road aut, rozhodli jsme se udělat podobný vůz i pro "civilní" zákazníky," píše v tiskové zprávě marketingový manažer firmy Tomáš Petrů.

Speciální edice vychází z Defenderu ve výbavě S, navíc má auto ale expediční střešní a boční nosič, výsuvný postranní žebřík, terénní pneumatiky na plechových discích, vzduchový podvozek s proměnnou světlou výškou (až 291 mm), zvýšené sání pro snazší brodění, masivní tažná oka v zadním nárazníku nebo v nárazníku zabudovaný naviják Warn Zeon 8, který utáhne až 3,6 tuny.

Auto je také standardně polepeno matnou fólií. K dispozici je černá, vojenská "NATO" zelená, s níž auto připomíná právě policejní/vojenský speciál, a milovníky dávné off-roadové olympiády Camel Trophy potěší i žlutá fólie s naznačenými vrstevnicemi. Do odstínu jsou nastříkaná plechová kola.

Krátké svezení naznačilo, že právě jejich obutí do terénních pneumatik bude největším přínosem pro pohyb v terénu oproti standardním verzím se silničnějšími celoročními plášti. Auto má jinak standardní aktivní uzávěru mezinápravového a zadního diferenciálu. Ten si umí v terénu rozepnout, aby mohlo vytočit ostřejší oblouk.

Auto pohání naftový šestiválec D200 o výkonu 200 koní s točivým momentem 500 newtonmetrů a automatickou převodovkou. Defendera Mission nabízí firma přibližně za 1,9 milionu korun a ročně by jich ráda prodala osm až deset kusů.

 

Právě se děje

Další zprávy