Jawa začne dělat motorku s litrovým čtyřválcem

Radek Pecák Radek Pecák
2. 9. 2011 0:16
auto

Za čtyři roky továrna Jawa v Týnci nad Sázavou skončí s výrobou motorek s dvoudobým motorem a místo nich zaujme hlavní místo ve výrobním programu zcela nový motocykl s čtyřdobým litrovým motorem vlastní konstrukce.

Vývoj je již podle informací, které na svých internetových stránkách zveřejnil týdeník Ekonom, dokončen. Po zhruba padesáti letech, tak opět Jawa bude vyrábět čtyřdobý motor.

Částečně zamaskované stroje s litrovými dvouválcovými motory fjiž irma testuje na silnicích.

 "V Česku chceme do budoucna vyrábět výhradně motocykly luxusní a speciální, tedy policejní či vojenské," řekl Ekonomu Jiří Gerle, generální ředitel společnosti Jihostroj Velešín, která Jawu vlastní.

Motorky s čtyřdobým motorem Jawa dosahují maximální rychlosti kolem 220 kilometrů v hodině. Základní cena nového modelu přesáhne čtvrt milionu korun. Firma by podle Ekonomiu v budoucnu měla nabídnout také model s objemem válců 1,2 litru.

Přestože rozhodnutí ukončit v Týnci nad Sázavou produkci motorek s dvoudobými motory je zřejmě již nezvratné, starší modely značky Jawa možná zcela nezmizí. Vedení firmy totiž jedná s výrobci v Argentině, Rusku a Indii o případném prodeji licence. Tam jsou totiž volnější emisní limity.

Gerle pro Ekonom odhadl, že firma za celý letošní rok prodá 1400 až 1600 motocyklů, loni jich bylo necelých 800.

Jawa nedávno zahájila výrobu a prodej motocyklu s čtyřdobým motorem o objemu 660 ccm, který je určen pro evropský trh. Jde o první předzvěst nové orientace českého výrobce na motocykly pro bohaté a zároveň o jediný stroj ze současné nabídky, který se má v Týnci nad Sázavou montovat i za pět let. Motor je v tomto stroji od firmy Minarelli.

 

Právě se děje

Další zprávy