Dříve papírová knížka, dnes malá plastová kartička. Jak se vyvíjely řidičáky

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
20. 8. 2023 6:32
Před 135 lety se poprvé objevilo na světě něco, čemu se o něco později začalo říkat řidičský průkaz. Z papírové "knížky" v pevných deskách se časem stala malá plastová kartička, dostat se k oprávnění ale nebylo vždycky snadné. Připomeňte si, jak se vyvíjela podoba řidičáků v Československu od začátku 20. století až dodnes.

Takto vypadají evropské řidičské průkazy vydávané v Česku dodnes. Na rozdíl od minulosti jde o plastovou kartičku ve stejné velikosti jako občanský průkaz. Odlišuje od mezinárodního řidičského průkazu, který je formátem větší a papírový.

Kdo chce získat řidičský průkaz, musí samozřejmě nejprve absolvovat povinnou autoškolu (tu je možné provozovat na základě živnostenského oprávnění, přičemž autoškola samozřejmě musí být registrovaná u příslušného úřadu). Každá z kategorií motorových vozidel má přesně daný počet výcvikových hodin. Třeba na řidičské oprávnění skupiny B je potřeba odjet 28 jízd, jedna trvá 45 minut a maximálně je možné ujet dvě výcvikové jízdy denně. K tomu je potřeba ještě připočítat teorii. Na motocykl je potřeba mít odjeto například 13 jízd. Běžné trvá absolvování autoškoly dva až tři měsíce, existují však i rychlokurzy.

 

Právě se děje

Další zprávy