Cyklistům začíná sezona. Předjíždějte je jako auto, nově můžete i na plné čáře

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 3. 2022 12:25
S rostoucími teplotami a slunečnými dny se zejména o víkendech české silnice intenzivněji zaplňují cyklisty. Pro řidiče to znamená, že se musí poprvé ve větší míře vyrovnat s novými předpisy, které požadují, aby cyklisty přejížděli s minimálním odstupem 1,5 metru. Přinášíme návod, jak se v novinkách orientovat.
Foto: Shutterstock

Kdy pravidlo o odstupu neplatí?

Když se nejedná o předjíždění. Pokud tedy cyklista jede ve městě ve svém vyhrazeném pruhu, není nutné 1,5 metru dodržet. Vyhrazený pruh by vždy měl být oddělen přerušovanou čarou a na zemi jsou nastříkány symboly jízdního kola, obvykle s červeným zvýrazněním. Měl by být doprovázený i svislou dopravní značkou.

Pozor ale na to, že ve městech se čím dál tím hustěji objevují tzv. cyklopiktogramy. Tedy symboly kola s dvojitou šipkou. Platí to nejen o Praze, Znojmo jich chce letos vyznačit šestnáct kilometrů. Tyto symboly neznačí vyhrazený cyklopruh, ale slouží především ke směrovému vedení cyklisty po silnici. Pokud cyklistu potkáte v takovém úseku, je nutné odstup 1,5 nebo 1,0 metru dodržet.

 

Právě se děje

Další zprávy