Cyklistům začíná sezona. Předjíždějte je jako auto, nově můžete i na plné čáře

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 3. 2022 12:25
S rostoucími teplotami a slunečnými dny se zejména o víkendech české silnice intenzivněji zaplňují cyklisty. Pro řidiče to znamená, že se musí poprvé ve větší míře vyrovnat s novými předpisy, které požadují, aby cyklisty přejížděli s minimálním odstupem 1,5 metru. Přinášíme návod, jak se v novinkách orientovat.
Police ČR: 150 cm k ohleduplnosti | Video: Policie ČR

Jak poznám, že jsem ho dodržel?

Velice obtížně. Odhadnout na centimetr vzdálenost, když řidič sedí na opačné straně auta, je nemožné. Proto Besip a policie doporučují předjíždět cyklisty tak, jak je člověk zvyklý předjíždět jiné auto nebo traktor. Prostě naplno přejet do protisměrného jízdního pruhu (pokud je vyznačen) nebo k druhé straně vozovky. Jízdní pruh má obvykle tři metry, a tak by odstup měl být dostatečný.

Tomu má pomoci, že v souvislosti s novelou zákona zavádějící bezpečnostní odstup při předjíždění cyklistů došlo i ke změně pravidla ohledně plné bílé čáry. Podle příslušné vyhlášky je nově možné čáru přejet, pokud je to nutné právě i pro předjetí cyklisty. Odpadnout by tak měly situace, kdy se šofér snažil cyklistu předjet, a přitom za žádnou cenu nechtěl porušit pravidlo o plné bílé čáře. Míjel ho pak velice těsně.

Stejně tak je možné jízdní kola předjíždět i v křižovatce, nesmí se to naopak u přechodu nebo přejezdu pro cyklisty.

Dbejte ale na to, že ve všech případech platí základní pravidla zdravého rozumu pro přejíždění. Tedy, že to není dobrý nápad tam, kde nemáte dostatečný rozhled (před zatáčkou, horizontem), nemohli byste se bezpečně zařadit, případně byste omezili nebo ohrozili řidiče nebo cyklisty v protisměru.

 

Právě se děje

Další zprávy