Cyklistům začíná sezona. Předjíždějte je jako auto, nově můžete i na plné čáře

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 3. 2022 12:25
S rostoucími teplotami a slunečnými dny se zejména o víkendech české silnice intenzivněji zaplňují cyklisty. Pro řidiče to znamená, že se musí poprvé ve větší míře vyrovnat s novými předpisy, které požadují, aby cyklisty přejížděli s minimálním odstupem 1,5 metru. Přinášíme návod, jak se v novinkách orientovat.
Foto: Eva Srpová

Jak to bude policie kontrolovat a kolik za to můžu dostat?

Pokuta za nedodržení bezpečného odstupu je podle zákona do dvou tisíc na místě nebo 1500 až 2500 korun ve správním řízení.

Jak bude policie dodržování pravidla kontrolovat, zatím není jasné. V říjnu loňského roku prohlásil šéf dopravní policie Jiří Zlý, že se hledají cesty, jak odstup měřit. Policie podle něj hodlá spolupracovat s dopravními odborníky a používat i zdravý rozum. Připravila i speciální video, které problematiku vysvětluje.

"Policie ČR nedisponuje žádným certifikovaným technickým zařízením, které by bylo schopno boční odstup na místě přímo změřit. Nedodržení lze, za jistých okolností, zadokumentovat stávajícími technickými zařízeními (např. monokulár, záznamové zařízení ve služebních vozidlech apod.) a vyřešit pak na místě v příkazním řízení za splnění zákonných podmínek či oznámit správnímu orgánu, který v rámci řízení může přibrat znalce," vysvětluje policejní mluvčí Hana Rubášová.

 

Právě se děje

Další zprávy