Čtyřkolky, které upadly v zapomnění: Znáte SUV od Tatry nebo pick-up Subaru?

Jan Markovič Jan Markovič
15. 6. 2018 6:00
Dnes se vozy kategorie SUV těší velké oblibě. V minulosti se ale automobilky mnohokrát pokusily postavit crossover, off-road nebo SUV, ale jejich projekty nakonec skončily v propadlišti dějin. Připomeňte si zajímavá auta, o kterých se dnes už nemluví.

Subaru Baja

Subaru Baja vycházelo ze Subaru Outback, ale bylo o 15 centimetrů delší. Dovnitř se pohodlně vešli čtyři cestující, otevřená korba s klasickými výklopnými "vraty" pak byla dlouhá velmi dobrých 1040 mm. Pokud jste chtěli vyrazit na cestu jen ve dvou a zároveň s sebou vzít nějaké dlouhé předměty (třeba žebřík nebo spíš surfovací prkno), bylo možné sklopit zadní sedadla a sklopit přepážku mezi korbou a prostorem pro cestující.

Subaru od počátku bralo model Baja jako projekt pro americký trh. Chtělo přinést kulturu malých Ute (malé pick-upy) do země, které kralovaly a dodnes kralují obří pick-upy. Ale i kultura sedanů je zde velmi silná. Americké zaměření znamenalo, že se auto vyrábělo v továrně Subaru ve městě Lafayette v Indianě. Nikdy se nedostalo do Japonska. Bohužel pro něj ale také ne do Austrálie a na Nový Zéland. Kromě USA se oficiálně prodávalo ještě v Kanadě, Chile (kde je kultura Ute také poměrně znát) a v Jihoafrické republice.

Špatně zvolené zaměření na vybrané světové trhy zajímavému vozu podrazilo nohy. Z plánů, které na začátku hlásily roční produkci 24 tisíc aut, velmi rychle sešlo. Subaru Baja se prodávalo jen do dubna roku 2006, tedy necelé čtyři roky. Automobilka ještě před koncem produkce naskladnila velké množství aut a ta pak rozvážela dealerům jako skladovky, aby to vypadalo, že je model v nabídce déle. Z ceníků vypadl až o prázdninách roku 2007. Celkem za celou dobu vzniklo jen 30 tisíc aut.

 

Právě se děje

Další zprávy