Čtyřkolky, které upadly v zapomnění: Znáte SUV od Tatry nebo pick-up Subaru?

Jan Markovič Jan Markovič
15. 6. 2018 6:00
Dnes se vozy kategorie SUV těší velké oblibě. V minulosti se ale automobilky mnohokrát pokusily postavit crossover, off-road nebo SUV, ale jejich projekty nakonec skončily v propadlišti dějin. Připomeňte si zajímavá auta, o kterých se dnes už nemluví.
Foto: Archiv Jana Tučka

Tatra T 613T

Za návrhem SUV Tatra stojí designér Milan Strejček, který v roce 1970 pracoval pro Výzkumný ústav motorových vozidel (VÚMV). Pro československou automobilku vypracoval podrobný návrh vozu, který se dobovému Range Roveru silně podobá. Rozměrově byl ale o něco skromnější než britská novinka i než nyní očekávané SUV od Škody. Na délku měl mít jen 4,3 metru, šířka byla 1,8 a výška 1,6 metru.

Strejček chtěl, aby jako základ pro jeho SUV posloužil motor z právě vyvíjené Tatry 613. Proto svůj model pojmenoval Tatra 613 T. Na rozdíl od luxusní limuzíny pro komunistické pohlaváry mělo mít Strejčkovo SUV motor vpředu. Výkon 165 koní by pak proudil na všechna čtyři kola. Počítalo se přitom s hmotností auta 1755 kg a celkovou pak 2150 kg.

SUV s osmiválcem pod kapotou, pohonem všech kol a dobrými schopnostmi v terénu ale nakonec soudruzi zamítli. Více o tomto modelu jsme psali zde.

 

Právě se děje

Další zprávy