Jaká auta mohou u Čechů nahradit Fabii Combi? Deset alternativ za oblíbené malé kombi

Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 2. 2022 6:02
Minulý týden vyšla najevo informace, že Škoda v Česku ukončila přijímání objednávek na oblíbenou Fabii Combi. V ceníku stojí, že vybírat je možné jen ze skladových zásob, případně je možné zamířit také mezi ojetiny. Co když ale zájemce o prostorné auto za cenu kolem 400 tisíc korun ojetinu nechce? Redakce Aktuálně.cz vybrala několik modelů, které by Fabii Combi mohly částečně nahradit.
Foto: Škoda Auto

Škoda Scala - od 417 900 Kč

Nejpřirozenější alternativu z nabídky Škody představuje momentálně asi kompaktní hatchback Scala. Ten je dražší než končící kombi, stojí od 417 900 korun s totožným litrovým tříválcem TSI o výkonu 70 kW, jaký měla Fabia Combi. Také je to auto o 100 mm delší, což při rozhodování může hrát svou roli. Nicméně má kufr o objemu 467 až 1410 litrů, což se 530 až 1395 litrům Fabie jen blíží. Problematická bude délka ložné plochy, kterou by měla mít Fabia Combi delší, stejně jako tvar zavazadlového prostoru je u ní trochu jiný.

Scala na druhou stranu nabídne více místa na zadních sedadlech, má totiž o 181 mm delší rozvor náprav. Jen připomeňme, že veškerý nárůst délky kombi oproti "krátké" Fabii šel do zavazadlového prostoru. I proto hodnota směle konkuruje kompaktním kombi. Scala pak nabízí i širší nabídku motorů, o výkonu 66 až 110 kW, s výjimkou nejslabšího pohonu na CNG jde vždy o benzinové jednotky. Alternativně se dodává i dvouspojkový automat. Platí samozřejmě, že za silnější jednotky se dále připlácí, Scala se tak může dostat do zcela jiné cenové hladiny, než v jaké se pohybovala Fabia. Bude mít ale také bohatší a modernější výbavu včetně jízdních asistentů.

Teoreticky by z nabídky mladoboleslavské automobilky do úvahy připadaly ještě další dva modely. Malé SUV Kamiq sdílí techniku se Scalou, byť je o 10 tisíc korun dražší. Jeho nevýhodou je kratší karoserie při téměř totožném rozvoru, to znamená, že chybějící milimetry se podepsaly na kufru s objemem 400 až 1395 litrů. Na velikost kufru dojede i nová Fabia výhradně s karoserií hatchback, která má 380 až 1190 litrů. Nabízí na jednu stranu sice delší rozvor náprav než Fabia Combi a přijde na hodně podobné peníze, velikost kufru i délka ložné plochy ji ale z výběru téměř určitě diskvalifikují.

 

Právě se děje

Další zprávy