Chytré pneumatiky umí "mluvit" s autem, vyrábět kyslík nebo proud pro elektromobily

Jan Markovič Jan Markovič
13. 3. 2018 12:13
Pneumatiky se během automobilové historie nikdy příliš nezměnily. Samozřejmě se stále vyvíjí lepší materiály, ale pořád jde jen o "gumu". Blízká budoucnost ale slibuje chytřejší využití. Co kdyby mohla pneumatika řidiči nahlásit, kde je píchlá? A nebo pomocí fotosyntézy spotřebovat oxid uhličitý a vyrobit kyslík? Velcí výrobci mají nejrůznější nápady, najdete je v přehledné grafice.

Continental ContiSense

Pneumatika je postavena na technologii gumy schopné přenášet elektrický proud. Ten měří čidla umístěná ve vnitřní části pláště. Informace z nich se pak mohou posílat přímo do palubního počítače vozu nebo také přes aplikaci do mobilního telefonu. Například při proražení pláště dojde ke zkratu a k okamžitému varování řidiče. A to mnohem rychleji než u současných systémů, které varují až ve chvíli, kdy dochází k úniku vzduchu.

Nejde ale o jedinou funkci. Ve vývoji je sada čidel, která by mohla kontrolovat další hodnoty. Počítá se s tím, že pneumatika bude "cítit" stav vozovky. Senzory poznají její teplotu nebo zda auto nejede po sněhu. Čidla budou kontrolovat i opotřebení pneumatiky a včas majitele vozidla upozorní na nutnost její výměny.

 

Právě se děje

Další zprávy