Český automobilový průmysl jde od rekordu k rekordu. Obrat překonal bilion korun

Radek Pecák Radek Pecák
2. 6. 2016 10:05
Automobilky ze Sdružení automobilového průmyslu ČR loni zvýšily tržby o sedm procent na rekordních 912 miliard korun. Export tvořil 85 procent tržeb. Za růstem stojí rekordní výroba zejména osobních vozů, která se zvýšila o čtyři procenta na téměř 1,3 milionu aut.
Aby firmy mohly dále růst, čekají je nezbytné investice.
Aby firmy mohly dále růst, čekají je nezbytné investice. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Autoprůmysl v Česku už tvoří čtvrtinu tržeb celého tuzemského průmyslu. Informoval o tom prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn. Firmy, které jsou členy sdružení - jedná se celkem o 150 subjektů z přibližně 200, které v tomto odvětví v ČR působí -, zvýšily své tržby o sedm procent v porovnání s rokem 2014 na 912 miliard korun. Odborný odhad představitelů sdružení je, že letos poprvé v historii padla v odvětví hranice bilionu korun v tržbách.

Podobně vzrostl i export, který tvoří 85,5 procenta tržeb výrobců působících v tomto odvětví.

Firmy v automobilovém průmyslu vloni zvýšily počty zaměstnanců o 4,2 procenta a zaměstnávají již přes 115 000 lidí. Jejich průměrná mzda se vloni navýšila o 3,6 procenta a dosahuje přibližně 33 000 korun.

Rostla také přidaná hodnota, která se na desetinu procenta přiblížila k hranici pěti procent.

Automobilky v Česku loni vyrobily rekordních 1,298 milionu osobních aut, což je o čtyři procenta více než v předchozím období.

Rychlé tempo pokračuje i letos. Výroba osobních aut v Česku za čtyři měsíce letošního roku vzrostla o 10,6 procenta na 469 321 vozů. TPCA zvýšila produkci o téměř 14 procent, Škoda o devět a Hyundai o 13 procent.

Tuzemským automobilkám pomáhá fakt, že trhy rostou ve všech členských státech Evropské unie a Evropského sdružení volného obchodu.

Největší výrobce Škoda těžil z růstu zejména v západní a střední Evropě a mimořádná poptávka je rovněž po nových generacích modelů Superb a Fabia. U kolínské TPCA pokračuje růst na hlavních trzích, kterými jsou Británie, Francie, Itálie a Německo. Závod Hyundai v Nošovicích vykazuje vysokou dynamiku růstu objemu výroby, a to i díky novému vozu Tucson, který je v Evropě nejprodávanějším modelem značky v historii.

V kategorii užitkových vozidel je stále jediným výrobcem Tatra Trucks, která zvýšila produkci o 21 procent na 331 nákladních aut. Avia v dubnu ještě nevyráběla. Výroba motocyklů u jediného výrobce Jawa Moto se zvýšila o 62 procent na 899 strojů.

 

Právě se děje

Další zprávy