Češi už ojetá auta z ciziny nechtějí tak jako dříve. Jejich dovoz od listopadu klesá

ČTK ČTK
7. 3. 2019 14:41
Dovoz ojetých osobních aut za první dva měsíce roku klesl o tři procenta na 26 669 vozů. Kolem 51 procent importovaných vozů bylo starších deseti let. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Nejvíce dovážená je Škoda i přes pokles o čtyři procenta na 5586 aut, následuje Volkswagen s 5249 vozy, což je o jedno procento meziročně méně a Ford s poklesem importu o pět procent na 2466 aut.

Dovozy ojetin klesají od loňského listopadu. "Čísla potvrzují klesající atraktivitu dovozů, kterou připisujeme jednak jejich nižší konkurenceschopnosti z hlediska cen, ale také větší informovanosti spotřebitelů o rizicích, která jsou s jejich nákupem spojena. Kromě stočených tachometrů, které má podle našich odhadů téměř 90 procent těchto vozů, je to i technický stav, padělaný rok výroby a problémy s případnými reklamacemi," uvedl provozní ředitel sítě AAA Auto Petr Vaněček.

Češi si v lednu a v únoru mimo jiné dovezli osm ojetých Ferrari, sedm Maserati, tři supersporty McLaren nebo dva luxusní Rolls-Royce.

Za celý minulý rok tuzemský trh ojetých vozidel podle společnosti Cebia meziročně vzrostl o dvě procenta na 765.000 prodaných aut. Z toho 178.000, tedy zhruba čtvrtina připadla na osobní vozy dovezené ze zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy