Nejspolehlivější ojetiny: Prémiová auta pohořela, levné vozy poprvé dominují

Jan Matoušek Jan Matoušek
19. 2. 2019 6:02
Čím novější auto, tím je spolehlivější. I takový závěr lze vyvodit ze studie společnosti JD Power. Ta v únorovém termínu již třicet let vydává statistiku spolehlivosti tři roky starých vozidel dle hodnocení amerických majitelů. A stejně jako v předchozím roce, i letos se spolehlivost vozů zlepšila. Vůbec poprvé také mainstreamové značky vykázaly vyšší spolehlivost než značky prémiové. V galerii pak najdete nejen pořadí značek, ale i modelů v jednotlivých segmentech.

Přehled nejprodávanějších aut na českém trhu najdete zde.

Foto: iStock

Metodika

Studii spolehlivosti automobilů dle zkušeností amerických zákazníků vydává JD Power každoročně v únoru již 30 let za sebou. Studie se vždy zabývá tři roky starými vozy a nejinak tomu bylo i letos. Tvůrci proto hledali majitele aut modelového roku 2016 (vzhledem k překrývání modelových roků v Americe sem patří modely vyrobené zhruba od třetího čtvrtletí roku 2015). Tito majitelé navíc museli být původními, a tedy jedinými vlastníky takového tři roky starého vozu.

Zaznamenávaly se problémy, které majitelé měli v uplynulých dvanácti měsících. Sběr dat probíhal od října do prosince loňského roku, přičemž odpovědi nakonec poskytlo 32 952 lidí.

JD Power uvádí, že studie pokrývá 177 specifických problémů, seskupených do osmi hlavních kategorií. Výsledky studie, které si můžete prohlédnout na následujících slidech, jsou zaznamenávány v počtu problémů (za posledních dvanáct měsíců) na sto automobilů. 

 

Právě se děje

Další zprávy