Harley-Davidson jako legendární Jawa. Češi přestavěli americký motocykl a vyhráli

16. 5. 2016 10:07
Přestavba motocyklu Harley-Davidson Iron 883 na motivy československé Jawy zvítězila v regionální soutěži upravených motocyklů americké značky Battle of the Kings. V ní porazila 12 konkurentů ze zemí střední a východní Evropy. Nyní míří do finále ve Francii. Za úpravou stroje stojí mechanici českého dealerství značky.
Pražský speciál u poroty složené z motoristických novinářů a úpravců z regionu zabodoval.
Pražský speciál u poroty složené z motoristických novinářů a úpravců z regionu zabodoval. | Foto: Jan Altner

Stovky hodin ruční práce znamenala přestavba amerického motocyklu Harley-Davidson Iron 883. Její autoři se inspirovali značkou Jawa a pokusili se tvary legendárního československého stroje přenést na moderní americkou motorku. Rám i motor zůstaly, hlavní náplní práce byla „klempířina“.

Za přestavbou stojí tým mechaniků českého dealerství Harley-Davidson v Praze. Bohouš Menzl, Jarda Vavřina, Wojta Vavřina a Ondřej Odehnal upravovali motocykl, aby se s ním mohli přihlásit do soutěže „custom“ strojů Harley-Davidson zvané Battle of the Kings. Té se s jiným upraveným strojem účastnili už loni. A vyhráli.

“Do soutěže jsme díky loňskému celoevropskému vítězství a vědomí obrovské konkurence šli s klidem a bez velkých ambicí. Zabodovat dvakrát po sobě jsme považovali za stejně pravděpodobné jako vyhrát v loterii. Řekli jsme si, že si postavíme něco pro radost a vrátíme se ke kořenům a k jawám, na kterých jsme začínali. Dřív jsme všichni měli jawy a dělali z nich harleye, tak jsme to teď pojali opačně,” říká tvůrce nápadu Jarda Vavřina.

Pražský speciál u poroty složené z motoristických novinářů a úpravců z regionu zabodoval. Stal se tak vítězem regionálního kola, kdy porazil stroje z Budapešti, Štětína a dalších dealerství střední a východní Evropy. Úspěch zaznamenal i u laické veřejnosti, která ho hlasy umístila do žebříčku Top 5 přestaveb regionu.

Díky vítězství v regionálním kole teď Harley-Davidson s tváří Jawy míří do evropského finále. To proběhne 8. až 12. června ve francouzském Biarritzu. Český tým má tak šanci obhájit loňské prvenství. O motocykl je už prý zájem i mezi zákazníky. Autoři projektu ale zatím přemýšlí, jak s ním naloží a zda ho vůbec chtějí prodat. Jednou z možností je i malá série několika strojů.

Jak speciální Harley-Davidson vznikal, se můžete podívat na videu:

Motocykly Jawa jsou legendou mezi motorkáři i sběrateli. Jejich krása inspirovala dva mechaniky z pražské dílny Harley-Davidson ke stavbě unikátu. | Video: Petr Šoukal
 

Právě se děje

Další zprávy