V Praze se představuje elektrický motocykl Harley-Davidson

Radek Pecák Radek Pecák
4. 9. 2015 14:11
Jeden z nejvýznamnějších srazů příznivců slavné americké motocyklové značky se v Praze koná celý tento víkend.
Česká republika je teprve pátou evropskou zemí, do které zavítal koncept elektrického motocyklu Harley-Davidson.
Česká republika je teprve pátou evropskou zemí, do které zavítal koncept elektrického motocyklu Harley-Davidson. | Foto: Radek Pecák

Sama Karen Davidson, což je pravnučka zakladatele značky Harley-Davidson, představila v Praze koncept elektrického motocyklu H-D Live Wire.

Elektromotor ukrytý v elegantním designově pojatém pouzdru ve spodní části stroje vydává svištivě-bručivý tón a je schopný stroj rozjet na téměř 150 kilometrů v hodině. Dosažení stokilometrové rychlosti trvá 4 sekundy.

Dojezd motocyklu s nyní používanou sadou baterií je 89 kilometrů a plné dobití baterií trvá ze zásuvky 3,5 hodiny.

2. ročníku Prague Harley Days se účastní i pravnučka zakladatele značky Karen Davidson.
2. ročníku Prague Harley Days se účastní i pravnučka zakladatele značky Karen Davidson. | Foto: Radek Pecák

Praha patří mezi lokality, kde si značka testuje, zda se toto pojetí motocyklové budoucnosti současným majitelům strojů Harley-Davidson zamlouvá. Zatím z testů v USA a v některých západoevropských zemích vyplývá, že nápad 86 procent zákazníků hodnotí pozitivně a 74 procent by bylo ochotno si stroj koupit.

Pouze statická ukázka

V Praze se lidé na stroji nebudou moci projet. Pořadatelé srazu jim ovšem na stroj upoutaný v železné konstrukci dovolí usednout a vyzkoušet si protočení zadního kola na válcích. Současně budou sbírat názory na zvuk a design konceptu.

I tato nevšední přestavba je na výstavišti k vidění.
I tato nevšední přestavba je na výstavišti k vidění. | Foto: Radek Pecák

Přestože značka zatím nerozhodla, kdy přesně představí sériový stroj, s jakými parametry a s jakým jménem, podle Martina Heřmanského, který je šéfem Harley-Davidson Central and Eastern Europe, se tak stane nejpozději do roku 2020.

Letošní sraz Prague Harley-Days má na holešovickém výstavišti bohatý program. Vrcholem bude sobotní projížďka hlavním městem, které se má zúčastnit 1500 motorek, kromě toho je na programu galavečer thajského boxu, výstava motocyklových přestaveb a historických strojů, soutěže, kaskadérská vystoupení, workshopy a aktivity pro ženy a děti. Očekává se účast 1500 lidí.

V letošním roce si do konce srpna  nový motocykl Harley-Davidson v Česku koupilo 322 zájemců. To je o osm motocyklů více než ve stejném období loni.

 

Právě se děje

Další zprávy