Češi loni kupovali ojetá auta v průměru za 180 tisíc korun, Slováci za 313 tisíc

Ondřej Běhal
17. 3. 2016 15:33
Zájem o ojetá auta začátkem letošního roku roste, tvrdí největší středoevropský prodejce AAA Auto. Zvyšuje se jejich nabídka, stoupá průměrná cena jednoho prodaného vozu. Mírně se snižuje průměrný věk nabízených ojetin, zvyšuje se průměrný nájezd kilometrů. Češi a Slováci loni nejvíce kupovali Škodu Octavia, Maďaři a Poláci Opel Astra.
Nabídce českých a slovenských autobazarů dominují škodovky, v Polsku a Maďarsku je to jinak.
Nabídce českých a slovenských autobazarů dominují škodovky, v Polsku a Maďarsku je to jinak. | Foto: Jiří Koťátko

Výrazný nárůst počtu inzerovaných ojetých vozů, snížení jejich průměrného věku z 10,6 na 9,6 let, zvýšení průměrné ceny ze 182 na 195 tisíc korun a zároveň zvýšení průměrného kilometrového nájezdu ze 146 na 152 tisíc kilometrů - takové jsou podle největšího prodejce AAA Auto trendy na českém trhu ojetých aut v prvních dvou měsících roku 2016 při porovnání se stejným obdobím roku předchozího.

Deset nejprodávanějších ojetin v Česku

1. Škoda Octavia

2. Škoda Fabia

3. VW Passat

4. VW Golf

5. Ford Focus

6. Ford Mondeo

7. Škoda Superb

8. BMW řady 3

9. Renault Mégane

10. Opel Astra

Zdroj: AAA Auto. Období: rok 2015.

Nejoblíbenějším ojetým autem byla loni na českém trhu Škoda Octavia, tedy stejný model, který kraluje i prodeji nových aut. Následovala její menší sestra Fabia a volkswageny Passat a Golf. Zajímavé je, že úplně stejné pořadí čtyř nejpopulárnějších ojetin najdeme i na Slovensku. Tam si ale kupci dopřávají mnohem dražší auta než u nás - jejich průměrná cena činila přes 313 tisíc korun a věk 9,5 let.

Největší středoevropský obchodník mapuje i situaci v dalších dvou zemích Visegradu - Maďarska a Polska. Tam jsou v kurzu levnější a starší vozy (Polsko 11,9 let, 130 207 Kč, Maďarsko 11,6 let, 169 021 Kč) a do desítky nejoblíbenějších modelů se nedostala žádná škodovka. Žebříčku dominuje v obou zemích Opel Astra následovaný v Polsku VW Passat a VW Golf a v Maďarsku BMW 3 a Suzuki Swift.

Pouze jediný model byl loni ve všech čtyřech středoevropských zemích v TOP 5 nejoblíbenějších ojetin. Šlo o Volkswagen Passat. Mezi deset nejpopulárnějších ojetých automobilů se vždy dostaly také VW Golf, Ford Focus a BMW řady 3.

Společnost AAA Auto má v plánu v každé ze zemí regionu letos otevřít minimálně jednu novou pobočku a chce dosáhnout celkového počtu 45 autocenter.

 

Právě se děje

Další zprávy