Čech staví fascinující stroje pro americký festival Burning Man. Z hasicího auta jsou zvedací sáně

Stroj, který Tomáš Toulec staví podle návrhu Davida Graziana (vpředu), se jmenuje Balance Ville. Základem je hasičský vůz.
Festival Burning Man (Hořící Muž) se každoročně pořádá v nevadské poušti, zakladatelem se stal v roce 1986 Larry Harvey.
Kdysi tu bývalo jezero. Teď zde na přelomu srpna a září pokaždé vyroste město Black Rock City. Je chytře urbanisticky členěné. Uprostřed stojí dřevěná socha muže, která na konci festivalu shoří, od ní jdou na jednu polovinu kruhu ulice pojmenované po číslech na hodinách, kde se bydlí v kempu. Po cestě (vpředu na fotce) se jezdí na kolech, celá druhá polovina kruhu za fáborky je tzv. Playa, kde jsou různé umělecké instalace a především tu jezdí ty nejšílenější stroje na kolech, jaké si člověk může představit.
Dalo by se říci, že se jedná o alegorické vozy, na Burning Manu je nazývají art cars. Můžete tu spatřit snad cokoli, co si jen dokážete představit. Nejen pojízdné lodě...
...ale také fascinující samohyby, které hoří, svítí, kouří. Často všechno naráz.
Foto: Nikola Orozovič
Eva Srpová Eva Srpová
17. 9. 2017 18:05
V nevadské poušti, která tu zbyla po vyschlém jezeru, každý rok na přelomu srpna a září vyroste unikátní město pro 70 000 lidí, kteří žijí hudbou, divadlem a uměním. V prachu a písku se prohánějí bizarní stroje, které posouvají hranice fantazie. Staví je tu také vynikající automechanik, opravář a zámečník z Čech Tomáš Toulec, který v USA žije dvacet let. Na fotky jeho výtvoru i fotografie z letošního ročníku jednoho z největších amerických festivalů Burning Man se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy