Okolo města bez dálničních poplatků. Od ledna přibude míst, kde nemusíte mít dálniční známku

Eva Srpová Eva Srpová
15. 9. 2017 13:46
Od 1. ledna 2018 se na dalších úsecích dálničních obchvatů zruší povinnost mít dálniční známku. Celkem jde o 5 obchvatů s délkou 19 kilometrů. Okolo Prahy nebo ve Středočeském kraji se nic nezmění, ministerstvo vybralo lokality, jako jsou Olomouc nebo Cheb.
Na pěti úsecích na obchvatech měst nebude od ledna 2018 povinné mít platnou dálniční známku.
Na pěti úsecích na obchvatech měst nebude od ledna 2018 povinné mít platnou dálniční známku. | Foto: Ministerstvo dopravy

Ministerstvo dopravy zruší povinnost mít na voze dálniční známku na pěti dálničních úsecích, které se táhnou okolo velkých českých měst. Stane se tak 1. ledna 2018.

Jde o pět lokalit v délce celkem 19 kilometrů. Kde přesně to bude, si můžete prostudovat na mapě. Jde o úseky na dálnici D6 nedaleko Chebu (konkrétně úsek Nové Sedlo - Březová), na D3 mezi Veselí nad Lužnicí a Bošilcem, o dva kilometry okolo Olomouce, úsek na D53 okolo Pohořelic v délce 3 km a o dva kilometry na D55 u Otrokovic. V okolí Prahy ani ve Středočeském kraji k žádným změnám pro tento rok nedojde.

Devatenáct kilometrů není mnoho, ale ministerstvo dopravy připomíná, že už dříve vyjmulo ze zpoplatnění celkem 145 kilometrů dálnic.

V minulosti byly od poplatku osvobozeny úseky na D1 kolem Brna nebo na dálnici D3 kolem Tábora, D6 u Chebu a D10 kolem Mladé Boleslavi. Později pak ministerstvo schválilo úseky bez poplatku na vjezdech do Prahy, tzn. úseky na D6, D7, D10 a D11.

Bohužel například na dálnici D7 je nezpoplatněný vjezd do Prahy zaveden až od exitu na Kněževes. Protože se beztak jedná o poslední vesnici před Prahou (dále už je jen exit na letiště), zrovna obyvatel této obce se toto opatření nijak nedotklo.

Starostové měst, kterých se postupné rušení zpoplatnění obchvatů týká, jsou podle ministerstva s tímto opatřením spokojeni. "Pomohlo to ke zklidnění dopravy ve městech," říká ministr dopravy Dan Ťok.

Ministerstvo současně dodává, že osvobození úseků od poplatků se v prodeji dálničních kupónů nijak neprojevilo, roční prodeje a výnosy z nich neustále rostou. Loni se vybralo 3,6 miliardy korun, což bylo o 170 milionů korun více než v roce 2015 a o 300 milionů více než v roce 2014.

Dálniční kupony s platností na příští rok budou vypuštěny do prodeje nejpozději 1. prosince 2017, v ten den navíc nabývají platnosti. Kdo nechává koupi roční dálniční známky na poslední chvíli, může ještě celý leden 2018 jezdit se známkou platnou pro letošní rok.

Měsíční a desetidenní kupony se objeví v prodeji až v lednu. Ceny se podle ministerstva nezmění, roční kupon bude nadále stát 1500 Kč, měsíční kupon 440 Kč a desetidenní kupon vyjde na 310 Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy