Bezpečnost dálničních tunelů se lepší. Ale ne všude

Radek Pecák Radek Pecák
13. 10. 2012 8:09
České tunely zatím v podobných testech dopadly vždy dobře
Tunel Valík je krátký, ale má vše podle patřičných norem
Tunel Valík je krátký, ale má vše podle patřičných norem | Foto: Radek Pecák

Rok od roku se, i díky pravidelnému testování bezpečnostními experty, vylepšuje bezpečnost v dálničních tunelech na hlavních evropských trasách.

Z těch, které prošly testem letos, vyhověly všechny, byť samozřejmě ne zcela dokonale. Hlavním rizikem zůstává nedostatek únikových cest.

Důležitý je dostatek dobře označených únikových cest
Důležitý je dostatek dobře označených únikových cest | Foto: Ludvík Hradilek

V průzkumu Mezinárodní automobilové federace FIA, jehož výsledky poskytl Ústřední automotoklub České republiky (ÚAMK), byly letos nejlépe ohodnoceny rakouské tunely Tauern a holandský Roer. Naopak mezi nejhorší testované tunely patřily švýcarský Gubrist a Isla Bella. Hodnotitelé měli výhrady k únikovým cestám a systému dozoru.

České tunely problém s bezpečností nemají 

Celkem bylo testováno deset dálničních tunelů v pěti zemích Evropy. Rakouský Tauern získal hodnocení velmi dobré v sedmi z osmi hodnotících kritérií. Pouze v případě požární ochrany obdržel hodnocení dobré. Holandský tunel Roer zvítězil v pěti z osmi kritérií. Hodnocení dobré obdržel za ventilaci a dopravní dozor.

Hodnotí se i kvalita osvětlení
Hodnotí se i kvalita osvětlení | Foto: mestskyokruh.info

České tunely letos testovány nebyly, ale pokud by do nich experti zavítali, zřejmě by mnoho výhrad neměli. "České tunely jsou většinou nové a mají moderní techniku oproti mnoha zahraničním, které již fungují dlouhé desítky let," uvedl prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

"Vloni, když se mezi dvacítkou testoval také Strahovský tunel, skončil  v celkovém pořadi na třetím mísřtě," dodal Vaníček. Předloni pak obdobně dobře obstál tunel Panenská na dálnici z Ústí nad Labem do Drážďan. Ten má délku přes dva kilometry a ve většině hodnocených kritérií získal výborné hodnocení.

 

Právě se děje

Další zprávy