Auta, která Češi nechtějí. Mezi prodejní propadáky se loni zařadily i nedávné stálice

Jan Matoušek Jan Matoušek
6. 1. 2023 6:02
Ačkoliv prodeje nových osobních aut v Česku loni klesly, několik modelů si meziročně polepšilo. Například Škoda Superb, Dacia Duster nebo Toyota RAV4. Následující galerie se pak ale zaměřila na opačný fenomén, a sice automobily, které si loni prodejně nejvíce pohoršily. Zdaleka přitom nejde jen o okrajové modely.

V galerii najdete modely, které si procentuálně meziročně nejvíce prodejně pohoršily (nemusí to nutně znamenat, že zákazníci o vozy nemají zájem, ale z různých důvodů - například kvůli nutnému omezení výroby - se jejich prodeje propadly).

Podmínkou bylo, aby se jich loni nebo v roce 2021 prodalo alespoň sto kusů. Vyřazeny byly modely, které se během roku přestaly na českém trhu prodávat a nedostaly nástupce, což je případ třeba Mazdy CX-3, Fordu Mondeo nebo kolínských mini Peugeotu 108 a Citroënu C1. Všechna data vycházejí ze statistik Svazu dovozců automobilů (SDA).

Přehled nejprodávanějších nových aut v Česku najdete pod tímto odkazem.

Foto: Suzuki

Suzuki Ignis: -74 %

Ani Suzuki Ignis za sebou nemá dobrý rok. Jedna z nejlevnějších čtyřkolek v Česku sice před pár lety vystřelila mezi nejoblíbenější miniauta, od té doby ale postupně klesá. Loni se jí prodalo jen 130 kusů, přitom v roce 2021 to bylo 503 Ignisů. Propad o 74,16 procenta je tedy masivní, byť za něj může více než nezájem lidí nedostupnost kvůli omezením ve výrobě. Kdyby malá SUV byla, čísla by Ignis vykazoval mnohem lepší. To stejné je pak možné napsat o řadě aut v tomto přehledu.

 

Právě se děje

Další zprávy