Audi svolává ke kontrole naftové modely A6 a A7 a přerušilo jejich prodej. Objevilo chyby v softwaru

ČTK ČTK
8. 5. 2018 23:22
Audi svolává desetitisíce modelů s naftovým motorem ke kontrole, prý jim musí přehrát nový software. Problém prý souvisí s emisním skandálem u Volkswagenu.
Desítky tisíc naftových verzí A6 a také A7 musí do servisu, Audi jim přehraje software.
Desítky tisíc naftových verzí A6 a také A7 musí do servisu, Audi jim přehraje software. | Foto: Radek Pecák

Výrobce luxusních vozů Audi, který je divizí evropské automobilové skupiny Volkswagen, objevil v některých svých modelech s naftovým motorem nesrovnalosti v softwaru. Závada se týká zhruba 60 000 vozů modelů A6 a A7, které firma svolává ke kontrole. Automobilka zároveň zastavila dodávky těchto modelů prodejcům.

Audi uvedla, že nesrovnalosti objevila při interním vyšetřování problémů s naftovými motory v souvislosti s emisním skandálem, který vypukl ve skupině Volkswagen v roce 2015. Automobilka o problému informovala i německý spolkový úřad pro motorová vozidla KBA.

Audi neupřesnila, o jakou nesrovnalost se jedná. Pouze uvedla, že ve spolupráci s úřady poskytne aktualizaci softwaru. Podle německého časopisu Der Spiegel vozy A6 obsahují software, který uměle snižuje vstřikování močoviny, která se používá k neutralizaci emisí způsobujících smog.

Audi již v souvislosti se skandálem s emisemi u naftových vozů svolala ke kontrole více než 850 000 vozů. Celá skupina Volkswagen pak miliony aut a vyplatila na odškodném a pokutách miliardy dolarů, napsala agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy