VW zkoumá možnost vymáhání odškodného po bývalém šéfovi. Winterkorn může přijít o veškerý majetek

ČTK ČTK
7. 5. 2018 6:25
Sedmdesátiletý Winterkorn byl minulý týden ve Spojených státech v souvislosti s emisním skandálem obviněn z podvodu a spiknutí.
Martin Winterkorn
Martin Winterkorn | Foto: Reuters

Berlín - Dozorčí rada německého automobilového koncernu Volkswagen zkoumá, zda by mohla po bývalém generálním řediteli podniku Martinu Winterkornovi požadovat odškodné v souvislosti s emisní aférou. Informoval o tom mluvčí rady. Podle listu Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung tak hrozí Winterkornovi ztráta veškerého majetku.

"Toto zkoumání trvá již delší dobu a je prováděno nezávisle na postupu úřadů," řekl mluvčí agentuře DPA. Dodal, že zatím v tomto směru nepadlo žádné rozhodnutí.

Sedmdesátiletý Winterkorn byl minulý týden ve Spojených státech v souvislosti s emisním skandálem obviněn z podvodu a spiknutí. Podle agentury AP je nicméně velmi nepravděpodobné, že by byl bývalý šéf Volkswagenu do USA vydán.

Skandál propukl v září 2015, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) automobilku obvinila, že do vozů s naftovým motorem instalovala software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Volkswagen následně přiznal, že po celém světě takovýmto softwarem vybavil kolem 11 milionů naftových aut, mimo jiné i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.

pmh

 

Právě se děje

Další zprávy