Aktivisté ráno zablokovali Berlín, naštvaný řidič se je snažil odlepit od silnice

ČTK Jakub Stehlík ČTK, Jakub Stehlík
18. 9. 2023 10:06
Klimatičtí aktivisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace) dnes na rušných křižovatkách a dopravních tepnách v Berlíně vytvořili 21 blokád. V pohotovosti je 500 policistů. Policie vyzvala řidiče ke klidu a varovala je před tím, aby proti demonstrantům sami zasahovali. Ne všude se však policejní výzvy setkaly s porozuměním.
Foto: Reuters

Aktivisté dnes po letní přestávce obnovili v německé metropoli blokády dopravy, chtějí tak vládu i veřejnost přinutit k rychlému skoncování se spalovacími motory a k důraznější ochraně životního prostředí. Už v neděli hnutí červenou a oranžovou barvou postříkalo do výšky několika metrů pilíře Braniborské brány, jednoho ze symbolů Berlína.

Dnes aktivisté přikročili k blokádám, a to mimo jiné na velké okružní křižovatce u Vítězného sloupu nedaleko Braniborské brány. Demonstranti zastavili dopravu také na hlavních silnicích, které přivádějí a odvádějí dopravu do centra města. Doprava stojí mimo jiné u někdejšího letiště Tempelhof, kde se jedna ze silničních tepen napojuje na městskou dálnici A100.

"Aktuálně je po celém městě 21 blokád. Na některých křižovatkách se zasahujícím policistům podařilo akcím zabránit, na dalších křižovatkách se již lidé k vozovce přilepili," uvedla ráno policie o metodách lepení se k silnicím, které aktivisté používají. Policie rovněž sdělila, že pro dnešek vyčlenila k zásahům proti aktivistům na 500 policistů. "Zachovejte, prosím, klid a sami nezasahujte," dodala policie na sociální síti X.

Ne všude se však řidiči výzvami policie řídili, ve Spandau se jeden z motoristů snažil demonstranta od asfaltu odtrhnout vlastními silami. "Rozumíme tomu, že jste vystresovaní, ale prosíme, neberte spravedlnost do svých rukou. Naši kolegové dorazí na místo tak rychle, jak to jen bude možné," žádala na síti X berlínská policie.

Kolem půl desáté už policisté hlásí, že se jim většinu demonstrantů podařilo od silnice odlepit. V sedmi případech zásahové jednotky dorazily na místo dřív, než aktivisté stačili použít lepidlo.

Při zásahu v centru Berlína utrpěl jeden z policistů zranění ruky, na některých místech je navíc poškozen povrch silnice.

 

Právě se děje

Další zprávy