Aktivista se přilepil k silnici tak pevně, až ho museli vysekat. Měl asfaltovou ruku

Jan Matoušek Jan Matoušek
12. 12. 2022 12:55
Protesty ekologických aktivistů v Německu pokračují. Jeden z členů skupiny Letzte Generation se minulý týden v Mohuči přilepil k silnici tak důkladně, že jej bylo potřeba vysekat, a na ruce mu dokonce zůstal kus asfaltu. Policisté už začali členy aktivistické skupiny vyšetřovat.
Ruka jednoho z aktivistů, který se přilepil v Mohuči k silnici.
Ruka jednoho z aktivistů, který se přilepil v Mohuči k silnici. | Foto: Letzte Generation

Prakticky neuplyne den, aby členové německé aktivistické skupiny Letzte Generation (v překladu Poslední generace) nenarušili dopravu v některém z velkých měst. V minulém týdnu například zablokovali ulice v Mnichově, Berlíně nebo také letiště v obou městech. Podobné aktivity pokračují i tento týden, dnes ekologičtí aktivisté kupříkladu opět zablokovali některé ulice Berlína.

Protesty se nicméně konaly i v menších městech, například v pátek po osmé hodině ráno zablokovalo šest aktivistů na několik hodin dopravu v Mohuči.

Průběh je vždy podobný, členové skupiny se přilepí k asfaltu a snaží se tím upozornit na změny klimatu, a přimět tak politiky, aby začali přijímat opatření, která nástup klimatických změn alespoň zmírní.

V případě protestu v Mohuči se k asfaltu přilepili podle místní policie čtyři z šesti aktivistů. Tři z nich bylo možné jednoduše odlepit pomocí olivového oleje. Jeden z aktivistů, kterého policie z Mohuče identifikovala jako 38letého muže z Mannheimu, to však udělal tak důkladně, že bylo potřeba jej z asfaltu "vysekat", přičemž si kus asfaltu odnesl s sebou na ruce.

Člen skupiny se totiž k silnici přilepil směsí lepidla a písku, čímž vzniklo něco jako "superlepidlo". Stavební dělníci tak museli za pomoci brusky a kladiva odstranit i část asfaltu, která pak aktivistovi zůstala na ruce, jak ukazuje video zveřejněné na sociální síti Twitter. Podle policie byla všem aktivistům poskytnuta dostatečná lékařská pomoc.

Skupina Letzte Generation pak na Twitteru zveřejnila spolu s několika fotkami zmíněného aktivisty také krátké prohlášení: "Doprava v Mohuči byla zastavena. Emise z dopravy jsou neustále vysoké a přispívají k destrukci naší civilizace. Nadále apelujeme na lidi, aby se k nám přidali! Společně můžeme donutit politiky jednat!"

Policie podle vyjádření svého mluvčího zahájila vyšetřování aktivistů mimo jiné pro podezření z poškozování veřejného majetku.

Jak bylo řečeno, není to první narušení dopravy v Německu, kterého se skupině Letzte Generation v posledních týdnech dopustila. Jiná skupina Scientist Rebellion se zase na konci října přilepila k podlaze v pavilonu Porsche v AutoStadtu ve Wolfsburgu. Další skupina aktivistů pro změnu koncem listopadu v Miláně posypala moukou BMW M1 pomalované americkým umělcem Andym Warholem. Ekologičtí aktivisté narušili i nedávný autosalon v Paříži. Členové skupiny Extinction Rebellion se tam přilepili k několika klasickým modelům od Ferrari.

S ekologickými aktivisty, kteří bojují proti automobilům, je možné se setkat také v Česku. Nejznámější je pravděpodobně případ "vypouštěčů" pneumatik u SUV z mezinárodní skupiny Tyre Extinguishers. I v Česku se ale členové některých aktivistických skupin čas od času přilepí k vozovce a minimálně na několik desítek minut tak zablokují dopravu nejčastěji na některém z frekventovaných úseků v centru města.

 

Právě se děje

Další zprávy