Glosa: Vypouštěči pneumatik si hrají na ekology, přitom jde o starý dobrý třídní boj

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
20. 9. 2022 6:02
Říkají si Tyre Extinguishers a prý už nemohou nečinně přihlížet, jak naše města zaplavují obrovská esúvéčka. Rozhodli se jejich majitele trestat tím, že jim vypustí pneumatiky. Svéráznou osvětu pak představuje letáček, který strčí postiženému chudákovi za stěrač. Dozví se v něm, že jeho auto je zabiják a že může chodit pěšky. V češtině se letáčky objevily u aut s vypuštěnými gumami v Brně.
Foto: Eva Srpová

Mají vlastní internetové stránky, účet na Twitteru a nezasvěcencům mohou připadat jako sympatičtí lidé. Jde jim údajně o zdravé životní prostředí a i jejich název, odvozený od anglického výrazu pro hasicí přístroj, je vlastně docela vtipný. A že se jim nelíbí SUV? Nejsou první ani poslední. Třeba když pařížskou radnici před dvaceti lety ovládla levicová koalice socialistů a zelených, chtěla vjezd do města takovým autům rovnou zakázat.

Pro příklady však nemusíme chodit až do Francie, proti SUV svého času vyrazila i Praha. V roce 2017 nechal magistrát pod vedením Adriany Krnáčové natočit bizarní klip o tom, jak nervóznímu mladíkovi ve velkém SUV přebere dívku muž na bicyklu, zatímco on marně hledá místo k zaparkování.

Anonymní skupina vypouštěčů gum, jejíž letáky si zájemce o "členství" může stáhnout ve čtrnácti jazycích včetně češtiny, je jen logickým pokračováním snah některých lidí vnutit ostatním svoji vůli: Já můžu jezdit na kole, ty můžeš taky. Babičko, dědečku, protáhněte si kosti, jen vám to prospěje!

Na tuto argumentaci pak naskakují některá levicová média, která jejich obraz světa nekriticky přebírají a sdílejí rady, jak gumu vypustit co nejefektivněji: Skvělá je čočka pod ventilek, dobře poslouží i kamínek. Když ale vypouštěči ve své poště najdou i jiné než nekritické otázky, odpovědi se pisatel zřejmě nedočká. Naše redakce to zkoušela marně.

Podobných spolků, které z různých důvodů nenávidí auta, je samozřejmě více. Třeba britský Reclaim the Street, který si sem tam uspořádá technoparty na frekventované dálnici. A protože mu to zřejmě přijde málo, jako vedlejšák přibral ještě boj proti nadnárodním korporacím a globalizaci.

O co jde hochům a dívkám z Tyre Extinguishers, je zatím utopeno v mlze. Ve svých prohlášeních mají sice plná ústa strachu z jedovatých výfukových plynů, zároveň však nešetří ani majitele elektromobilů. I jejich vozy podle nich "znečišťují ovzduší, jsou nebezpečné a způsobují přetížení dopravy".

S jistou dávkou demagogie ostatně spolek pracuje i tehdy, když potenciálním vypouštěčům radí, jak takové vražedné auto odhalit. "SUV poznáte snadno, protože jsou mnohem větší než běžná auta, tyčí se nad nimi a zabírají obrovské množství místa." A následují příklady v podobě fotografií, na kterých nechybí ani vcelku nenápadný Nissan Juke, vůz jen o trochu větší než Fabia.

Jasno začíná být až ve chvíli, kdy stránky radí, kam se na lov SUV vypravit. "Zaměřte se na luxusní čtvrti, kde bydlí střední třída," píše se v návodu, zatímco jinde se zase dozvíme, že SUV tu jsou "čistě pro ješitnost majitelů, kteří je považují za symbol společenského postavení". Spíše než životní prostředí aktéry zjevně více zaměstnává boj pracujícího proletariátu s marnivou inteligencí, která má tolik drzosti, že si za své peníze pořídí nové auto.

Zatím poslední velkou akci uspořádali Tyre Extinguishers předminulý týden. Za jedinou noc vypustili vzduch šesti stům autům po celém světě, z toho 29 jich bylo v Brně. Server Echo24 cituje komisaře z krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Bohumila Maláška, že případy mají nahlášené a vyšetřují je. Jde to ale asi ztuha, neboť na dotaz Aktuálně.cz přišla z policejního prezidia odpověď, že nemají informaci o Tyre Extinguishers v souvislosti s prověřováním trestné činnosti.

Nakonec tedy majitelům SUV nezbude nic jiného než si pořídit kompresor a doufat ve vyšší spravedlnost. Za vypuštění pneumatik dotyčnému na tomto světě nic moc nehrozí, leda že by v souvislosti s prázdným kolem vznikla další škoda. A tu lze mnohdy obtížně dokázat, stejně jako míru útrap, které si ze střetu s bohorovnými lidmi odnášíme.

 

Právě se děje

Další zprávy