Vágní sliby, ale i nadějná řešení. Co říkají ekonomové na program vznikající vlády

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
14. 11. 2021 12:03
Program koaliční vlády mimo jiné slibuje zlepšit stav veřejných financí, snížit některé daně, podpořit podnikatele, upravit sociální politiku státu a vrhnout se na důchodovou reformu. Zeptali jsme se ekonomů, zda jsou obecné plány vznikající vlády v oblasti financí realizovatelné a co na ně říkají.
Foto: mBank

Minimální mzda, daňové prázdniny pro rodiny a péče do daní

Zavedeme automatickou valorizaci minimální mzdy, uvádí se v programu. "Valorizace minimální mzdy s tím, že koalice bude uvažovat o jejím využití i u rodičovského příspěvku, životního minima a u platby zdravotním pojišťovnám za státní pojištěnce, to lze hodnotit pozitivně. Tímto se alespoň omezí političnost těchto témat, kdy jednotlivá navyšování budou probíhat automaticky," komentuje Pavel Peterka.

Lze však podle něj očekávat, že se bude i tak dále debatovat o mimořádných navýšeních. "Hlavní přidanou hodnotu proto spatřuji v předvídatelnosti vývoje těchto veličin do budoucna, což je pro trhy i společnost rozhodně dobrou zprávou," říká ekonom. 

Pozitivně tento bod hodnotí i Štěpán Křeček. "Je vhodné nastavit automatickou valorizaci sociálních dávek i minimální mzdy podobně jako u důchodů. Není produktivní, abychom se každý rok hádali o nastavení sociálního systému. Je lepší ho nastavit pořádně na delší dobu dopředu a ušetřený čas věnovat systémovým změnám v oblasti důchodového, zdravotního a vzdělávacího systému," říká ekonom. 

  • Další změnou má být zavedení daňových prázdnin se zastropováním výše příjmů pro rodiny, které čerpají rodičovský příspěvek nebo mají tři a více dětí. Podle daňařky Vaňousové to ale není nejlepší řešení.

"Sociální politika by se neměla dělat cestou dalších daňových úprav a výjimek, nýbrž pomocí sociálního systému. Opatření podmíněné stropem příjmů je ve svých důsledcích jen jinou formou sociální podpory a do daní nepatří. Zde navíc vzniká podivné pravidlo, že čím větší příjmy rodina má, tím více získá podpory slevou na dani. Ovšem až do bodu, kdy dosáhne stropu. Je to otázka politické úvahy a politického rozhodnutí, ale vnímám to tak, že to bude pro levici lehký terč, první na řadě po volbách, kde získá větší zastoupení," říká daňová odbornice. 

Připomíná, že v programovém prohlášení je zmíněna také možnost odečíst si z daní platby za pečovatelské služby do určitého limitu. "Jsem překvapena, že právě středopravicová vláda přichází s návrhy, které bychom mohli očekávat spíše od vyhraněné levice. Sociální služby a podpory by se měly řešit cíleně, podle finanční situace konkrétních rodin. Zde se v konečném důsledku nároku na podporu dočkají i rodiny s takovými majetkovými a příjmovými poměry, že veřejnou pomoc vůbec nepotřebují," dodává Vaňousová. 

 

Právě se děje

Další zprávy