Vágní sliby, ale i nadějná řešení. Co říkají ekonomové na program vznikající vlády

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
14. 11. 2021 12:03
Program koaliční vlády mimo jiné slibuje zlepšit stav veřejných financí, snížit některé daně, podpořit podnikatele, upravit sociální politiku státu a vrhnout se na důchodovou reformu. Zeptali jsme se ekonomů, zda jsou obecné plány vznikající vlády v oblasti financí realizovatelné a co na ně říkají.
Foto: Jakub Plíhal

Důchodová reforma

Eva Zamrazilová oceňuje, že dokument zmiňuje nutnost provést důchodovou reformu. "Jak vyplývá z demografických projekcí, je v tomto případě skutečně za pět minut dvanáct," říká Zamrazilová.

Ostatní ekonomové by ale rádi viděli detailnější rozpracování bodu. "Za zklamání lze jistě označit i kapitolu důchodového systému, která nepředstavuje žádnou podrobnější vizi důchodové reformy. Je uvedeno pouze to, že bude provedena. To posledních dvacet let slibuje každá nová vládní koalice," reaguje Pavel Peterka.

  • Stručnost kapitoly podle něj ukazuje na tři možnosti. "První možností je, že koalice není v přípravě důchodové reformy tak daleko, jak tvrdila před volbami. Druhou možností je, že se pět subjektů v této koalici není schopno dohodnout na výsledné podobě, a třetí možností je kombinace těchto faktorů," dodává ekonom. 

Upozorňuje, že do patnácti let začnou do starobní penze odcházet větší vlny silných populačních ročníků takzvaných Husákových dětí. Tyto generace budou na pracovním trhu nahrazovat podstatně slabší populační ročníky, což povede k zhoršení poměru příjemců starobní penze a lidí, kteří systém průběžně financují. "A vracíme se zpátky na začátek problému. Kde v takovém případě získá státní pokladna dostatek zdrojů," ptá se Peterka. 

  • Ekonom Křeček se zase obává, že důchodová reforma bez souhlasu opozice bude mít jepičí život. "To je u systému, který by měl být předvídatelný na mnoho let dopředu, obrovský problém. Z těchto důvodů hrozí, že buď žádná reforma penzí nebude schválena, nebo bude v následujících volebních obdobích zrušena, jako to nyní hrozí elektronické evidenci tržeb," míní Křeček. 
 

Právě se děje

Další zprávy