Vágní sliby, ale i nadějná řešení. Co říkají ekonomové na program vznikající vlády

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
14. 11. 2021 12:03
Program koaliční vlády mimo jiné slibuje zlepšit stav veřejných financí, snížit některé daně, podpořit podnikatele, upravit sociální politiku státu a vrhnout se na důchodovou reformu. Zeptali jsme se ekonomů, zda jsou obecné plány vznikající vlády v oblasti financí realizovatelné a co na ně říkají.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Daňové ráje

Program slibuje: Zakročíme proti daňovým únikům. Budeme řešit problém odlivu dividend do zahraničí. Zvýhodníme reinvestice zpět do české ekonomiky. Odstřihneme firmy z daňových rájů od veřejných peněz.

"To by mohlo nějaké koruny do rozpočtu přinést. Bude to stačit? Jedním vrzem totiž program zmiňuje snížení daní, například snížení DPH u výstavby bytů, a zvýšení různých daňových slev, a to věřím řada lidí uvítá. Znamená to ale snížení daňového inkasa. Bude to tedy o razantnosti jednotlivých kroků. Ze zkušenosti se ale přikláním k možnosti, že konečné saldo těchto opatření bude z pohledu státního rozpočtu záporné - budou stát více, než se jinde ušetří," míní Pavel Peterka.

Podle Vaňousové z Kodapu je odstřihnutí firem z daňových rájů od veřejných peněz složité téma, které opět vyžaduje alespoň naznačit více podrobností.

"Budou z veřejných zakázek vyloučeny i dcery holdingů z daňových rájů, vnučky? Stačí, že má taková společnost na uchazeči o zakázku menšinový obchodní podíl? Co bude vlastně za daňový ráj považováno? To jsou naprosto zásadní otázky, na které programové body odpověď nenabízejí," říká daňová odbornice. 

A dodává: "Co se týká transparentního výkaznictví nadnárodních firem podle země původu tržeb a omezení prostoru pro nelegální daňovou optimalizaci na úkor českých občanů, tady se program vlamuje do otevřených dveří. V tomto směru se již činí kroky delší dobu, více méně nezávisle na úsilí Česka," komentuje Vaňousová.

 

Právě se děje

Další zprávy