Vágní sliby, ale i nadějná řešení. Co říkají ekonomové na program vznikající vlády

Kateřina Hovorková Kateřina Hovorková
14. 11. 2021 12:03
Program koaliční vlády mimo jiné slibuje zlepšit stav veřejných financí, snížit některé daně, podpořit podnikatele, upravit sociální politiku státu a vrhnout se na důchodovou reformu. Zeptali jsme se ekonomů, zda jsou obecné plány vznikající vlády v oblasti financí realizovatelné a co na ně říkají.
Foto: Reuters

Euro nebude

Nově vznikající kabinet už předem uvedl, že neplánuje přijmout euro. Zástupci koalice Spolu řekli, že to momentálně pro Česko není výhodné a je to otázkou až pro příští vládu.

  • "Fialova vláda chce co nejrychleji plnit fiskální maastrichtská kritéria pro přijetí eura. Nikoli ovšem za účelem jeho přijetí, ale z titulu ozdravování veřejných financí," říká k tomu ekonom Kovanda. 

Podle něj tak jde vznikající vládě zejména o snížení schodku státního rozpočtu alespoň na tři procenta hrubého domácího produktu, což je fiskální kritérium, které nyní Česko nesplňuje.

"Nastupující vláda tímto i tak částečně slevuje ze svých ambicí, neboť koalice Spolu podle svého volebního programu chtěla do roku 2025 snížit schodek dokonce až na 1,5 procenta HDP. Je současně zřejmé, že případné splnění všech maastrichtských kritérií již touto vládou nebude znamenat zahájení přístupového procesu do eurozóny. Takové případné rozhodnutí ponechá nyní nastupující vláda až některé z vlád následujících. To je rozumné. V tuto chvíli neplyne ze vstupu do eurozóny pro Česko žádná opravdu zásadní výhoda," tvrdí Kovanda.

"Při realistickém pohledu asi není překvapivé, že se nová vládní koalice ve svém složení nehrne k přijetí eura. Euro ovšem je politickým tématem a v tomto ohledu doufám, že téma přijetí eura nezůstane v České republice v příštích letech zcela mimo hlavní politickou diskusi," říká Radomír Jáč z Generali Investments.

 

Právě se děje

Další zprávy