Na pivo jen s tabulkou. Absurditou roku je bizarní DPH, děsí ovšem i ostatní nominace

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 14. 6. 2020 16:50
Letošní ročník ankety Absurdita roku ovlivnila koronavirová pandemie, která přinesla také řadu těžko pochopitelných administrativních opatření. Polovina letošních nominací se proto vztahovala právě k nařízením přijatým v této souvislosti. Přesto si své místo na slunci dokázala vybojovat trojjediná sazba DPH na pivo. Podívejte se na nominované i výsledky ankety podrobněji.
Foto: Jan Langer

Daním už nerozumí ani daňoví poradci

  • Zákon č. 586/1992 Sb., o dani z příjmu a jeho 125 novel

Jednoduššího systému daní se podnikatelé asi jen tak nedočkají. I když vláda stále tvrdí, že chce předvídatelný a jednoduchý daňový systém, jeho současná podoba je toho opakem.

Na to, že se vládě nedaří plnit svá předsevzetí, upozorňují i experti na daňové právo. Se současným daňovým zákonem, který vznikl na počátku 90. let minulého století a má za sebou už 125 novel, se lepších zítřků podnikatelé asi nedočkají. Zákon už přestává být srozumitelný i pro daňové poradce.

Nakonec není to tak dlouho, co na složitost zákona upozorňovalo i samo ministerstvo financí, stejně jako na to, že vznikne daňový zákon zcela nový. Loni na podzim ale současná ministryně financí oznámila, že nový zákon kabinet pravděpodobně vůbec nepředloží.

 

Právě se děje

Další zprávy