Na pivo jen s tabulkou. Absurditou roku je bizarní DPH, děsí ovšem i ostatní nominace

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 14. 6. 2020 16:50
Letošní ročník ankety Absurdita roku ovlivnila koronavirová pandemie, která přinesla také řadu těžko pochopitelných administrativních opatření. Polovina letošních nominací se proto vztahovala právě k nařízením přijatým v této souvislosti. Přesto si své místo na slunci dokázala vybojovat trojjediná sazba DPH na pivo. Podívejte se na nominované i výsledky ankety podrobněji.
Foto: Thinkstock

Džungle zákonů z časů monarchie

Odpověď na otázku, kolik zákonů u nás platí, je za milion. Některé zákony pamatují Rakousko-Uhersko nebo dobu první republiky. Kolik předpisů v Česku aktuálně platí, nikdo v podstatě neví.

Mezi Metuzalémy českého práva patří třeba nařízení č. 125/1919 Sb., podle kterého se veškeré obilí, z něho vyrobené mlýnské výrobky, rýže, jakož i luštěniny cizozemského původu zabavují, jakmile se přivezou na území československého státu, ve prospěch tohoto (možná potěší, že rýže byla později vypuštěna).

Pročistit právní řád o zákony a další předpisy, které už nemají smysl, by určitě stálo za to, mají-li se v nich ti, kteří se jimi mají řídit, vůbec vyznat.

Nejenže se do toho nikomu moc nechce, kritici navíc upozorňují, že některé více než sto let staré předpisy lze stále aplikovat. Záměr odstranit zmatky tak zatím nevychází a k zemím, kde se každoročně zveřejňují kompletní znění všech předpisů, se asi jen tak nepřiblížíme.

 

Právě se děje

Další zprávy