Absurditou roku se stalo zavírání malých obchodů. Podívejte se na ostatní nominace

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 28. 4. 2021 17:27
Anketa Absurdita roku, jejímž garantem je tento rok Hospodářská komora, se letos zaměřila na - často zrychleně schválená a nelogická - vládní opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií. Letos zvolili podnikatelé zavírání malých obchodů. Druhou příčku obsadila káva v pytlíku. Podívejte se na nominované i výsledky ankety podrobněji.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Kompenzační bonusy a covid programy

Některé skupiny podnikatelů byly podle komory ze státní pomoci v koronavirové krizi vyloučeny. "Šlo hlavně o OSVČ, které měly, byť i minimální zaměstnanecký úvazek. Například pokud si řemeslník kromě své živnosti vydělal třeba 3 tisíce korun za činnost v zastupitelstvu, přicházel o celý kompenzační bonus. Stejně tak majitelka obchodu s oblečením, která si na dohodu přivydělávala úklidem," odůvodňují organizátoři další nominaci na Absurditu roku.

Podobná situace byla u ošetřovného, na nějž neměli nárok ti, kteří mají samostatně výdělečnou činnost jako vedlejší. To ale podle zákona neznamená, že se jedná o vedlejší činnost z hlediska výdělků.

Pokud měl někdo například kadeřnictví a vydělal si 35 000 Kč a na vedlejší úvazek třeba 15 000 Kč jako zaměstnanec, je jeho podnikání vedlejší činností a nárok neměl. Chyběla i podpora osobám pracujícím pouze na dohody o provedení práce nebo o pracovní činnosti. V první vlně rozdělování pomoci se podle Hospodářské komory zapomnělo také na malá jednočlenná s. r. o., která nedosáhla ani na Antivirus, ani na Pětadvacítku.

Na většinu výhrad nakonec vláda reagovala a vyloučené skupiny do kompenzací zahrnula.

 

Právě se děje

Další zprávy