Absurditou roku se stalo zavírání malých obchodů. Podívejte se na ostatní nominace

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 28. 4. 2021 17:27
Anketa Absurdita roku, jejímž garantem je tento rok Hospodářská komora, se letos zaměřila na - často zrychleně schválená a nelogická - vládní opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií. Letos zvolili podnikatelé zavírání malých obchodů. Druhou příčku obsadila káva v pytlíku. Podívejte se na nominované i výsledky ankety podrobněji.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Nikdo nikam nechoďte, ale nechte si to úředně ověřit

  • Nominace: Program COVID - Nájemné II

U žádosti COVID - Nájemné II, týkající se kompenzace poloviny nájemného za měsíce červenec, srpen a září 2020, u kterého končilo podávání žádostí na konci ledna (respektive následně bylo kvůli výpadku serverů ministerstva průmyslu a obchodu prodlouženo do začátku února 2021), bylo jednou z podmínek doložit úředně ověřené čestné prohlášení pronajímatele.

Taková podmínka byla podle organizátorů ankety zvláště absurdní v době kulminující pandemie, kdy bylo hlavní snahou maximálně omezit setkávání a pohyb osob. V systému navíc bylo vše dohledatelné a doložené, včetně výpisů z bank. V takovéto situaci nebyl požadavek úředně ověřeného podpisu nutný a představoval další ukázku nesmyslného byrokratického přístupu.

 

Právě se děje

Další zprávy