Absurditou roku se stalo zavírání malých obchodů. Podívejte se na ostatní nominace

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 28. 4. 2021 17:27
Anketa Absurdita roku, jejímž garantem je tento rok Hospodářská komora, se letos zaměřila na - často zrychleně schválená a nelogická - vládní opatření v souvislosti s koronavirovou pandemií. Letos zvolili podnikatelé zavírání malých obchodů. Druhou příčku obsadila káva v pytlíku. Podívejte se na nominované i výsledky ankety podrobněji.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Za hranice vás nepustíme

  • Nominace: Opatření vlády zakazující opustit hranice Česka

Zákaz opustit hranice Česka vydala vláda společně s vyhlášením nouzového stavu v souvislosti s koronavirovou epidemií v březnu loňského roku.

Nařízení ovšem komplikovalo situaci živnostníků nebo podnikatelů, kteří potřebovali vyzvednout zboží nebo podniknout jiné podnikatelské aktivity spojené s cestováním do zahraničí. "Když byl podnikatel nebo živnostník jako kdokoli jiný připraven být následně ve dvoutýdenní karanténě, nehledě na to, že se mohl rozhodnout v cizině zůstat, tak opatření logiku nedává," tvrdí organizátoři ankety.

Vyhlášený nouzový stav umožnil omezit pobyt i pohyb na vymezeném území, ale jak upozorňovali někteří odborníci na ústavní právo, za vymezenou oblast nelze považovat celý svět, nehledě na právo vycestovat stanovené Listinou základních práv a svobod. Za porušení vládních nařízení hrozil až dvanáctiletý trest vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy