Zeman před poslanci: 50 minut projevu, kníže spal

Domácí ČTK Domácí, ČTK
7. 5. 2013 18:32
Dotace na fotovoltaiky má vyšetřit tým odborníků, objednal si prezident
Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně.
Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Prezident Miloš Zeman se poprvé dostavil na schůzi poslanců. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) nenechal na nikom nit suchou.

Zemanův projev trval bezmála 50 minut, což doslova uspalo jeho volebního souputníka Karla Schwarzenberga. A zatímco Zeman sliboval, že bude na jednání vlády, poslanců i senátorů chodit pravidelně a často, kamery zabíraly šéfa diplomacie s hlavou položenou na poslanecké lavici.

Zeman má v plánu během svých návštěv debatovat o aktuálních tématech. Při svém prvním projevu v Poslanecké sněmovně po nastoupení do funkce představil poslancům svoje politické priority.

Jako první uvedl problém rozkrádání státu, kam podle Zemana patří v současné době hlavně téma fotovoltaických elektráren a také korupce. "Solární baroni připravili Česko už o 200 miliard korun. Jde o největší tunel v dějinách České republiky," uvedl.

Prezident se prý postupně setkal s ředitelem Bezpečnostní informační služby, nejvyšším státním zástupcem, prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu, prezidentkou Energetického regulačního úřadu a ministrem vnitra, kterým navrhl vytvoření společného týmu, "který by se tímto největším tunelem v českých ekonomických dějinách zabýval".

Tým, který navrhuje, může být prý daleko účinnější než parlamentní vyšetřovací komise, jež by postihla "solární šílenství a solární barony". "Berte to jako můj návrh do diskuse," dodal na závěr k tématu.

Druhým problémem je nezaměstnanost. Podle Zemana je správnou cestou progresivní zdanění. "Česká republika je podinvestovaná a žije na dluh. Česká republika potřebuje investice. Investice do lidí, do infrastruktury. Takové, které zlepší budoucnost této země," řekl poslancům.

Třetí Zemanovou prioritou je změna volebního zákona, o které mluvil již při své návštěvě Senátu.

Prezident během projevu poděkoval Poslanecké sněmovně za zvolení nového prezidenta NKÚ, kterým se stal v březnu bývalý člen ČSSD Miloslav Kala, a v závěru také ohlásil svoji návštěvu českých vojáků v Afghánistánu.

Na nikom nenechal nit suchou

Podle Nečase nenechal prezident na nikom nit suchou. Zeman se v projevu mimo jiné několikrát "otřel" o ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga (TOP 09), se kterým se pře kvůli jmenování velvyslanců.

"Nemá význam hodnotit tu či onu větu, já mohu pouze konstatovat, že kromě sebe samého nenechal na nikom jiném nit suchou. Myslím si, že v některých aspektech byl zbytečně osobní," řekl novinářům Nečas. Zdůraznil, že prezident má ale na své názory právo.

"Já jsem tím projevem velice poctěn, protože podstatnou část věnoval mně," řekl v nadsázce Schwarzenberg. Ke třem problémům, které by podle Zemana, měli zákonodárci řešit, Schwarzenberg poznamenal: "To je sice hezké, někdo by ho měl upozornit, že ani jedna priorita není v kompetenci prezidenta."

ČSSD ocenila Zemanovu podporu zákona o majetkových přiznáních, společně s KSČM ale nesouhlasí se změnou volebního zákona, kterou Zeman prosazuje.

První návštěva sněmovny 

Karel Schwarzenberg si během prezidentova projevu občas odpočinul.
Karel Schwarzenberg si během prezidentova projevu občas odpočinul. | Foto: CPA Eduard Erben

Prezident Miloš Zeman přijel poprvé od svého nástupu do funkce na návštěvu do Poslanecké sněmovny. Na společném obědě s vedením sněmovny podle jejího místopředsedy Lubomíra Zaorálka (ČSSD) řekl, že by chtěl na její jednání docházet pravidelněji. Sněmovnu podle Zaorálkova odhadu navštěvovat jednou za čtvrt roku, a to především tehdy, když bude mít důležité téma, které bude chtít s poslanci prodiskutovat.

Zeman do sněmovny dorazil asi hodinu před polednem, u vstupu ho uvítala její předsedkyně Miroslava Němcová, které Zeman předal kytici. Při příjezdu na Zemana poté, co vystoupil z auta, jeden z přihlížejících zavolal: "Pane prezidente, morituri te salutant!" (Jdoucí na smrt tě zdraví!). "Živý jste dost," reagovala hlava státu.

Prezident se před schůzkou s předsedkyní dolní komory zapsal i do historické pamětní knihy. "Přeji Poslanecké sněmovně, aby byla dílnou moudrosti, nikoliv místem hádek," napsal Zeman do vzácného dokumentu, v němž první zápis v roce 1919 učinil prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Po jednání s Němcovou Zeman poobědval s vedením sněmovny. K obědu měli kachnu.

Klaus ve sněmovně promluvil třikrát

V březnovém projevu v Senátu Zeman nastínil některé své představy o změnách volebního systému a také mimo jiné slíbil, že nebude zbytečně vetovat žádné zákony.

Zatím tak vetoval jen chybné znění novely o odpadech, sněmovna ještě musí jeho rozhodnutí potvrdit. Už dříve také avizoval, že poslancům vrátí i novelu o klubu LIDEM, jež také omezuje možnost obstrukcí.

A právě kontroverzní zákon bude jedním z témat úterního jednání sněmovny.

Zemanův předchůdce Václav Klaus vystoupil ve sněmovně během deseti let třikrát. Poprvé to bylo v říjnu 2003, kdy ve svém projevu nepřímo kritizoval politiku koaliční vlády premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD).

Podruhé před poslanci promluvil na slavnostním zasedání k 15. výročí sametové revoluce 17. listopadu 2004. Naposledy vystoupil Klaus ve sněmovně v září 2010, kdy mimo jiné zkritizoval činnost Ústavního soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy