Zeman jako prezident? Nikdy neříkej nikdy, míní jen

Kateřina Eliášová
31. 5. 2008 15:20
Už vzniklo i sdružení na podporu Zemana

Praha - Expremiér Miloš Zeman v rozhovoru pro MF DNES nevyloučil svoji kandidaturu na prezidenta. Řekl to však velmi opatrně.

V první řadě by kandidoval pouze v případě, že by volba prezidenta byla přímá. Musel by mít i širokou politickou podporu. On sám se prý ale nechce o takovou podporu ucházet.

"Já sám aktivitu vyvíjet nebudu. Nejsem si jist, jestli by po tom byla politická poptávka," řekl na dotaz MF DNES. A pokud by poptávka byla? "Nikdy neříkej nikdy," odpovídá Miloš Zeman.

Zemanova úvaha přichází v době, kdy na jeho podporu vzniklo občanské sdružení Přátelé Miloše Zemana, napsalo Právo v den, kdy má programovou konferenci ČSSD.

Cílem skupiny je představit názory expremiéra a udělat z politiky znovu věc veřejnosti, nejen úzkých skupin. Zemanovi příznivci přitom podle lsitu tvrdí, že bývalý premiér na politický návrat myslí.

Čtěte více: Zeman chce zpátky do politiky, tvrdí jeho přátelé

Poptávka? U ČSSD moc ne

Sociální demokraty, kteří v Pardubicích v sobotu diskutují o své budoucnosti, zpráva překvapila. A to jak jeho odpůrce, tak příznivce.

Konference v americkém stylu. ČSSD ve sportovní hale.
Konference v americkém stylu. ČSSD ve sportovní hale. | Foto: Ondřej Besperát
ČSSD zahájila zápas proti modrým. Nasadila i Šlégra

"To mu přeju opravdu hodně štěstí," reagoval krátce šéf ČSSD Jiří Paroubek.

"Já si myslím, že ta poptávka nebude, protože Miloš Zeman je už nějakou dobu z politiky ven. Řekl přeci, že už ukončil svoji politickou kariéru. Je to možná snaha jeho poradců, ne Miloše Zemana," reagoval na zprávu předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.

Podle Jaroslava Foldyny má naopak Zeman stále do politiky co přinést. "Jeho myšlenky jsou čitelné a jasné. Myslím, že udělal chybu, když odešel," řekl.

To předsedu klubu ČSSD Michala Haška zpráva o Zemanovi viditělně pobavila. "A za koho že bude pan Zeman kandidovat?" zeptal se s ironií v hlase?

"Připadá mi to mimo realitu," uzavřel minianketu místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek.

Je rozhodnuto. Václav Klaus přijímá gratulace protikandidáta Jana Švejnara za potlesku zákonodárců.
Je rozhodnuto. Václav Klaus přijímá gratulace protikandidáta Jana Švejnara za potlesku zákonodárců. | Foto: Tomáš Adamec
Přímá volba:
Švejnar jede na sněm socialistů. Ne kvůli přímé volbě
Zelení chystají referendum, zda volit prezidenta přímo
Švejnar nabídl, že bude tváří kampaně za přímou volbu
 

Právě se děje

Další zprávy