Zelení chystají referendum, zda volit prezidenta přímo

Kateřina Eliášová
29. 5. 2008 16:40
Napsali už zákon, který s tím počítá
Budou příště kandidovat v přímé volbě?
Budou příště kandidovat v přímé volbě? | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - S přímou volbou prezidenta by neměli souhlasit jen politici, ale i lidé. Přesně to si myslí Strana zelených. Proto přišli s návrhem zákona, který přímou volbu s referendem spojuje.

Čtveřice zelených poslanců připravila návrh ústavního zákona o referendu o přímé volbě.

"Náš návrh je ojedinělý v tom, že samotnou otázku, zda volit prezidenta přímo, svěřuje k rozhodnutí občanům, jichž se to týká," řekl novinářům předseda strany Martin Bursík.

Nejdřív politici, pak lidé

Podle návrhu zelených by muselo kandidáta na prezidenta navrhnout nejméně 20 poslanců, deset senátorů nebo občané s peticí podepsanou nejméně deseti tisíci voliči.

Základem jejich návrhu je dvoukolový, respektive tříkolový většinový systém.

"Do druhého kola by postoupili dva kandidáti. Třetí kolo by byla jakási pojistka, pokud by druhé kolo skončilo patem," vysvětlil náměstek ministra spravedlnosti ze Strany zelených František Korbel.

Součástí zákona by byla i otázka: "Souhlasíte s tím, aby lid volil prezidenta republiky přímo a aby Ústava České republiky byla změněna podle přílohy tohoto ústavního zákona?"

Přílohou Ústavního zákona se myslí právě ta změna Ústavy, pro kterou ale budou muset zelení najít shodu napříč politickým spektrem.

Aby bylo referendum platné, k volebním urnám by musela přijít nadpoloviční většina oprávněných voličů. Stejné kvórum by bylo třeba k přijetí zákona. V případě kladného výsledku referenda by začal zákon platit. napříště by se tak prezident volil přímo.

Shoda? Nebude jednoduchá

Debata nad přímou volbou prezidenta se vede už od roku 1992. Padlo i několik návrhů, žádný ale sněmovnou neprošel. Už příští týden přicházejí se svým návrhem sociální demokraté.

Největší problém je v tom, že se musejí de facto shodnout dva největší rivalové, ODS a ČSSD. Pro jakoukoli změnu ústavního zákona je totiž třeba ústavní většina, tedy tři pětiny zákonodárců. zejména ODS má s přímou volbou prezidenta asi největší problém.

Šéfka zeleného klubu Kateřina Jacques věří, že se pro tento návrh najde dostatek hlasů.

"Náš návrh bude projednáván jak v rámci koalice, tak napříč politickým spektrem. Myslím si, že ten návrh má šanci na podporu, věřím, že se tady mohou protnou síly," uvedla Jacques.

 

Právě se děje

Další zprávy