Zeman chce zpátky do politiky, tvrdí jeho přátelé

ves
31. 5. 2008 8:10
V čele pokusu o comeback je exministr Grégr
Miloš Zeman, ještě jako člen ČSSD.
Miloš Zeman, ještě jako člen ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mnohokrát diskutovaný návrat Miloše Zemana do vysoké politiky je podle jeho příznivců nyní blíž, než kdykoli předtím.

Deník Právo napsal, že Zemanovi příznivci už dokonce zakládají občanské sdružení s názvem Přátelé Miloše Zemana, jehož cílem je představit názory expremiéra a udělat z politiky znovu věc veřejnosti nejen úzkých skupin.

Čtěte více: Miloš Zeman v datech

Hlavou skupiny a mluvčím je podle deníku Zemanův kamarád a ministr zemědělství z jeho vlády Miroslav Grégr.

"Bylo by škoda nevyužít potenciálu Miloše Zemana pro široký okruh lidí, kteří mají zájem o jeho názory. Bylo by vhodné vtáhnou jej zpátky do veřejného života. Myslím si, že si to už i on trošičku začíná uvědomovat a proti těmto věcem není," řekl Grégr.

Blogeři o Zemanovi
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Blogeři o Zemanovi

Karel Hvížďala: Miloš Zeman: Nedokrasovědec

Jiří Paroubek: Mýty, které o mně šíří Miloš Zeman

Na konci června prý Grégr stráví několik dní se Zemanem na Vysočině a dojednají detaily programu sdružení. "Dáváme si i ambice vnést do vzedmutých politických emocí určitou věcnost a racionalitu bez nějakých nechutí a hádek," doplnil Grégr. Podle něj je Zeman stále osobnost, která má co říci a nikomu není lhostejná.

Nápad se podle Práva zamlouvá i "šedé eminenci" Zemanovy éry lobbistovi Miroslavu Šloufovi.

"Když jsem o tom přemýšlel, tak si myslím, že do září už může mít sdružení na tisíc členů," sdělil Šlouf s tím, že on sám je členem ČSSD a nechce na tom nic měnit.

Zeman opustil politickou scénu po prohrané prezidentské volbě v roce 2003. Následně vystoupil z mateřské sociální demokracie a byl či je ve sporu se všemi předsedy ČSSD, kteří přišli po něm - se Stanislavem Grossem, Vladimírem Špidlou i Jiřím Paroubkem.

Na nejrůznější spekulace o návratu zatím vždy reagoval tak, že jsou to nesmysly a do politiky se už nikdy nevrátí. Ani k aktivitám Miroslava Grégra se zatím veřejně nevyjádřil.

 

Právě se děje

Další zprávy