Švejnar jede na sněm socialistů. Ne kvůli přímé volbě

Kateřina Eliášová
30. 5. 2008 19:45
Hovořit bude o "problémech dneška"
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu.
23:15 - v nedaleké restauraci, ve Vodičkově ulici, sedí prezidentský kandidát Jan Švejnar. Skromně se tu "loučí" s týmem lidí, se kterým strávil v posledních týdnech aktivně mnoho společného času. Pochutnal si prý na dobré večeři a výborném pivu. | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Poražený prezidentský kandidát Jan Švejnar jede o víkendu do Pardubic na konferenci sociálních demokratů, kteří budou hledat program pro příští volby.

Švejnar, o němž se v době po volbě mluvilo jako o muži, který pomůže změnit způsob volby hlavy státu tak, aby ji dostali do rukou přímo voliči, ale na sněm socialistů nejede za přímou volbu agitovat.

"Jsem pozván jako host, který tam má promluvit k důležitým tématům dneška," řekl Švejnar Aktuálně.cz. "Moje návštěva na konferenci ČSSD s přímou volbou úplně nesouvisí. Zatím jsem byl pozván spíš jako člověk, který má myšlenky, které doufám, že jsou relevantní pro naši společnost," dodal.

Budoucnost? Zatím jen think-tank

V Pardubicích jde o první výraznější politické vystoupení šestapadesátiletého ekonoma, který nastoupil před čtvrtrokem při volbě hlavy státu jako kandidát ČSSD, zelených a části lidovců a nezávislých senátorů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
Blog Jana Švejnara na Aktuálně.cz

Muž, který byl v době volby nadějí mnoha voličů na novou tvář v české politice, v minulém čtvrtroce oznámil, že se nebude ucházet o místo v senátu při podzimních volbách a že založí diskusní platformu.

Zelení nebo oranžoví?

V dubnu pak Švejnar řekl, že by se mohl stát tváří kampaně za přímou volbu. "Tváří takové kampaně bych se stal, určitě," uvedl.

Zelení oznámili, že s ním konzultovali svůj návrh změny Ústavy, který by právě přímou volbu zavedl, ale že by se Švejnar stal přímo tváří kampaně, to předseda zelených Martin Bursík vyvrátil.

Stejně mlhavě zatím mluví i sociální demokraté.

V jaké straně?

Zda je Švejnarovo vystoupení na konferenci příznakem další spolupráce se sociálními demokraty, není jasné.

"My bychom do budoucna byli s Janem Švejnarem dál v kontaktu, nevylučujeme spolupráci s ním, ale je to hodně daleko," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Na otázku, zda jsou mu bližší sociální demokraté či zelení, Švejnar před časem řekl: "Obě strany jsou schopny uvažovat racionálně, v něčem se shodujeme, v něčem rozcházíme."

 

Právě se děje

Další zprávy