Vláda návrh na přímou volbu prezidenta nepodpoří

tsc
14. 11. 2007 18:26
Menší koaliční strany přímou volbu podporují, ODS ne

Praha - Vláda návrh, aby Češi mohli od roku 2013 přímo volit prezidenta, nepodpoří.

Premiér Mirek Topolánek podle serveru České noviny po dnešním zasedání kabinetu řekl, že takováto změna je bez předchozího projednání na politické scéně nemožná, návrh proto považuje za demonstrativní a účelový.

"Vláda chce na toto téma nicméně debatovat, i kvůli tomu, že dvě ze tří koaličních stran pro přímou volbu jsou," cituje server premiéra. 

Návrh předložila do vlády sociální demokracie. Přímou volbu prezidenta podporují všechny strany kromě vládní ODS.

"Jsem pro to zachovat nepřímou volbu hlavy státu. Je tradiční. Nepřináší zásadní problémy," uvedl na konci září premiér Mirek Topolánek.

ČTĚTE VÍCE: Přímá volba? Troufnul bych si na to, říká Dienstbier

Silného prezidenta nechce nikdo

Podle sociálních demokratů by měl prezident být odvolatelný, pokud nebude dodržovat ústavu a zákony, mít menší pravomoce a imunitě se těšit jen během výkonu funkce.

Na téma přímé volby nedávno proběhlo speciální slyšení v Senátu
Na téma přímé volby nedávno proběhlo speciální slyšení v Senátu | Foto: Ludvík Hradilek

Podle návrhu ČSSD by přímo volený prezident musel konzultovat jmenování premiéra s parlamentními stranami, v současnosti má však volnou ruku a není omezen ústavou.

Sociálním demokratům také dlouhodobě vadí, že prezident může bez souhlasu premiéra jmenovat členy Ústavního a Nejvyššího soudu i členy bankovní rady ČNB.

ČTĚTE VÍCE: Důvěra v prezidenta poklesla o deset procent

Omezit pravomoci přímo volenému prezidentovi chce za lidovce i Jiří Čunek, prezident by například  nesměl bez souhlasu premiéra udělovat milosti. Silného prezidenta nechtějí ani Zelení, ani komunisté.

Kandidát občana? Deset tisíc podpisů

Do přímé volby by prezidentského kandidáta mohlo navrhnout 10 senátorů a 20 poslanců, občan by tak mohl učinit v případě, že by pro svého kandidáta získal 10 tisíc podpisů.

Volby by podle představ ČSSD byly podobně jako senátní dvoukolové. V prvním kole by mohl být zvolen kandidát, který by získal nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů.

V případě, že by se tak nestalo, by do druhého kola postoupili dva nejúspěšnější kandidáti. Zvolení prezidenta by nepodmiňovala účast voličů.

 

Právě se děje

Další zprávy