Devět z deseti Čechů chce zvolit prezidenta. Silnějšího

Petr Holub
19. 2. 2008 19:10
Dvě třetiny Čechů žádá vládu pevné ruky
Devadesát procent Čechů si přeje, aby si nástupce Václava Klause zvolili sami. Dvě třetiny přitom žádají, aby měl silnější pravomoci
Devadesát procent Čechů si přeje, aby si nástupce Václava Klause zvolili sami. Dvě třetiny přitom žádají, aby měl silnější pravomoci | Foto: Tomáš Adamec

Praha - Prezidenta by chtělo volit 88 procent Čechů, z toho 59 procent si to přeje "určitě". Ukazuje to průzkum společnosti STEM, který proběhl těsně před prezidentskou volbou.

"Neumím říct, že by se názory během volby změnily. Nejsou reakcí na konkrétní událost, ale je to trvalejší a hlubší pocit," vyložil výsledky ředitel společnosti STEM Jan Hartl.

Silný prezident, silná ruka

Obliba přímé prezidentské volby roste postupně už od roku 1994, kdy si ji přálo 51 procent občanů, z toho bylo pevně přesvědčeno jen 18 procent.

Podle dvou třetin by měl mít prezident navíc silnější pravomoci po vzoru Francie. I tento výsledek je rekordní.

Výzkumníci se ptali i na to, jestli si občané přejí "vládu pevné ruky", která by vnesla pořádek do veřejných poměrů. Souhlasily s tím opět dvě třetiny občanů.

Dále čtěte:

Pevnou ruku by si přitom přáli příznivci všech stran, nejvíce komunistů (78 %), potom sociálních demokratů (66 %), nejméně si to přejí voliči ODS (58 %).

"Nevidím v tom rozčarování z demokracie. Volání po pevné ruce roste, když lidé mají pocit, že demokracie nefunguje, jak by měla, a že nic nikam nevede," míní Hartl.

K oblibě pevné ruky mohlo přispět převažující přesvědčení, že Mirek Topolánek je slabý premiér, který nic neřídí.

Argument pro politiky

Politici mají další argument k tomu, aby změnili ústavu a nechali občany volit prezidenta přímo občany.

Přímou volbu doporučují čtyři z pěti parlamentních stran, váhá jen ODS. Pokus poslanců ČSSD změnit ústavu však na podzim narazil na odpor vlády. Přímá volba pak byla uložena k ledu a sněmovna se k ní vrátí v květnu.

 

Právě se děje

Další zprávy