Zelená poslankyně chce zakázat kamiony i na okreskách

Martina Macková
31. 7. 2008 11:50
Jakubková navrhuje rozšíření zákazu víkendových jízd
Věra Jakubková chce zastavit kamiony.
Věra Jakubková chce zastavit kamiony. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Kamiony by v budoucnu neměly jezdit o víkendech nejen po dálnicích a silnicích I. třídy, ale ani po ostatních cestách v Česku.

Navrhuje to poslankyně Strany zelených Věra Jakubková.

Napsala zákon, který rozšiřuje současný zákaz víkendových jízd na celý rok. Se zákonem přichází ve chvíli, kdy se premiér Mirek Topolánek dohaduje s předsedou zelených Martinem Bursíkem o to, jak kamiony budou moci o víkendech a svátcích jezdit po českých dálnicích a silnicích I. třídy.

Jakubková předpokládá, že zákon, pokud bude schválen, by mohl začít platit od ledna.

Ministr životního prostředí Martin Bursík příchází svižným krokem na schůzi vlády ČR.
Ministr životního prostředí Martin Bursík příchází svižným krokem na schůzi vlády ČR. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Klíčový bod zelených

Jízdy kamionů jsou klíčovým bodem programu Strany zelených. Bursík pohrozil odchodem z koalice, pokud by ministři za ODS prosadili konec zákazu. Dodnes je podle zelených nejistý zákaz pátečních jízd a ministr dopravy jedná s autodopravci o slevě na spotřební dani a množstevních slevách na jízdném.

Poslankyně Jakubková patří mezi "zelené rebelky", které před nedávnem zvažovaly odchod z klubu strany kvůli špatné komunikaci. Jakubkovou v legislativní iniciativě podpořila i Dana Kuchtová, soupeřka Bursíka v boji o nejvyšší post ve straně.

"Byla to priorita naší strany číslo jedna ve volbách. Jednání ve vládě o prosazení dalších zákazů nebyla úspěšná, nikomu to nemůžeme vyčítat. Ale není to v souladu s našimi sliby. Je to vstřícný krok, kterým se budeme v parlamentu snažit oslovit kolegy napříč stranami. Chceme vyjít vstříc novelou snahám Martina Bursíka," řekla Kuchtová.

Zákaz po celý rok

Jakubkové novela předpokládá zákaz jízd nákladních vozidel nad 7,5 tuny v pátek a o víkendu celoročně. Kamiony by měly zakázáno jezdit kromě dálnic i na všech ostatních silnicích.

Zároveň se rozšiřuje možnost udělit výjimku, pokud jde o veřejný zájem. Zpřísňují se sankce za porušení zákazu pro řidiče i firmu. Osvědčení se stává veřejnou listinou. A také se zavádějí poplatky za žádost o výjimku bez ohledu na to, jak bude vyřízena.

V pátek by podle navrhovaného zákona kamiony neměly jezdit už od 15 do 20 hodin, a to celoročně, dnes nemají vyjet od 17 do 21 hodin a pouze o prázdninách.

Jakubková navrhuje, aby v sobotu kamiony nejezdily o prázdninách od 7 do 19 hodin, celoročně pak od 7 do 13 hodin. Dnešní zákon předpokládá zákaz jen o prázdninách od 7 do 13 hodin.

V neděli by poslankyně zakázala jízdu od půlnoci do 22 hodin. Dnes je zákaz pouze od 13 do 22 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy