Bursík chce vědět, proč premiér ustoupil kamionům

Kateřina Eliášová
18. 7. 2008 9:30
Topolánek vyšel vstříc dopravcům, zlobí se šéf SZ
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda zelených Martin Bursík chce co nejdřív mluvit s premiérem Mirkem Topolánkem o omezení kamionové dopravy během víkendů.

Zlobí se na něj, protože Topolánek podlehl tlaku dopravců a slíbil odložení ožehavého tématu na později. Vláda se jím přitom měla zabývat už příští středu.

Bursík kvůli tomu dokonce pohrozil odchodem z vlády.

Čtěte více: Bursík pohrozil odchodem z vlády kvůli kamionům

Podle šéfa zelených vládu tlačí čas. Pokud mají změny omezení platit od ledna příštího roku, kabinet se jimi musí zabývat nejpozději do konce prázdnin.

"To, že premiérovo jednání s dopravci vede k tomu, že ten materiál nebude předložen do vlády, pokládám za krok, který není dobrý, který zužuje manévrovací prostor vládě," míní Bursík.

Kamiony v neděli? Možná vůbec

Bursík se s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem domluvil, že kamiony nevyjedou v pátek od 15. do 20. hodiny a v neděli mezi jednou odpolední a desátou večerní.

Ve čtvrtek ovšem připustil, že se ještě může diskutovat nad variantou zamezit jízdy kamionům od sobotní půlnoci do 22 hodin. "Vyjednávaní o tomto kompromisu trvalo rok a půl," uvedl. Vycházelo se z četných studií a analýz dopravní situace.

"Studie říkají, že 48 procent smrtelných nehod se na silnicích odehrává mezi pátkem a nedělí. Nejvíce je jich v pátek kolem čtvrté odpolední a v neděli kolem šesté večer," vysvětlil. Kamiony tomu velmi přispívají, říká studie.

V souvislosetch: Dopravci připomněli, že by mohli zablokovat silnice

Řešení musí najít Topolánek

Předseda SZ od schůzky s Topolánkem očekává, že premiér přijde s vlastním řešením, kdy chce změnu novely zákona o pozemních komunikacích na vládě řešit. Jednání by se měl účastnit i Řebíček.

"Jde o to dohodnout se na harmonogramu, kdy se omezení kamionů bude projednávat ve vládě a shodnout se na tom, kdy má začít platit. Očekávám, že přijde s vlastním návrhem, jak to vyřešit," myslí si ministr životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy