Zaorálek o Zemanově kritice Řecka: Vybírat si, koho chceme v eurozóně, jsou panské řeči

Lukáš Prchal Lukáš Prchal
23. 12. 2015 17:35
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ve středu prohlásil, že urovnal spory s Řeckem kvůli výrokům českého prezidenta Miloše Zemana. Prezidentovo vyjádření pro slovenskou agenturu TASR prý neprobírali. Zaorálek však naznačil, že nesouhlasí s prezidentovým prohlášením, že Řecko nesmí být v eurozóně. "Něco takového mi ale nepřísluší komentovat. Česká republika v eurozóně není, a proto si nemyslím, že bych se mohl vyjadřovat k tomu, kdo by tam měl nebo neměl být. Tento způsob deklarování se mi zdá poněkud nešťastný," říká v rozhovoru ministr.
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek | Foto: ČTK

Jak jste řeckému ministrovi zahraničí odůvodnil výroky pana prezidenta?

O těch výrocích jsme se nebavili. Pan ministr mi řekl, že jim v poslední době nesmírně vadí, že jsou obviňováni za řadu věcí. Že jsou obviňováni snad už i za to, že mají tolik ostrovů. Mluvili jsme o tom, že jsou v nesmírně obtížné situaci: kombinace ekonomických těžkostí a pozice frontové linie v migrační vlně.

Poslední, co jim pomáhá, je, když je zpochybňována jejich role v Evropské unii a eurozóně a tak dále. Říkal to ale spíše obecně, nejedná se jen o Českou republiku. A nesmírně jim to zpochybňování vadí a říkal, že tyto problémy by se měly řešit společně.

Souhlasil jste s ním?

Ano. Řekl jsem mu, že si myslím, že Řecko nezpůsobilo finanční krizi, a i to, že je více její obětí. Uvědomuji si, že poloha Řecka je předurčuje k tomu, aby byli tou zemí, která je v čele toho zápasu. A ujistil jsem jej v tom, že Česká republika je zemí, která pomáhá a bude pomáhat i nadále.

Bavili jste se i o dalších problémech krize?

Mluvili jsme o tom, že ty problémy jsou hluboké a že jsou spojené s naším angažmá v Sýrii a Iráku a že tam máme spoustu práce, kterou bychom spolu měli dělat a bavit se o tom.

A shodli jste se na tom?

Dohodli jsme se na tom, že je to určitě schůdnější cesta, než si posílat obvinění nebo něco podobného. Ale bavili jsme se v obecné rovině, nemluvili jsme o konkrétních výrocích ani konkrétních lidech. Mluvili jsme o tom, že tento přístup není dobrý a že bychom měli postupovat jinak.

Navrhl jste mu tedy, abyste se sešli, jak píšete na vašem Twitteru? 

Dohodli jsme se na tom, že bychom se měli sejít. Bavili jsme se o způsobu, jak spolu komunikovat, a o tom, že určitý typ napadání a obviňování k ničemu nepřispívá. Už se nějaký čas známe, takže mi řekl, že to, co se stalo, je nemilé a nemá z toho radost. A rovnou řekl, že se chce se mnou setkat, ať si to probereme důkladněji, a dal mi najevo, že záležitost s velvyslancem se urovná.

Řekl vám pan ministr, kdy by mohl do Prahy přijet?

Konkrétní datum v rozhovoru nepadlo. Dal mi však najevo, že se to vyřeší.

Tvrdil jste, že jste se nebavili o žádných konkrétních lidech. Takže jste neřešili pana prezidenta Zemana?

O prezidentovi jsme nemluvili. Nic jsem nekomentoval, pouze jsem panu ministrovi řekl názor vlády. A ten je, že si nemyslíme, že Řecko způsobilo finanční krizi, a do značné míry bylo její obětí, než že by bylo jejím původcem.

Takže vlastně nesouhlasíte se slovy pana prezidenta, která pronesl pro slovenskou agenturu…

Řekněme, že v druhém plánu by se z toho dalo odvodit, že nesouhlasím s tím, že Řecko nesmí být v eurozóně. Něco takového mi ale nepřísluší komentovat. Česká republika v eurozóně není, a proto si nemyslím, že bych se mohl vyjadřovat k tomu, kdo by tam měl nebo neměl být.

Za sebe chci ale říct, že je to zbytečná poznámka. My dneska v eurozóně nejsme a říkat dopředu, koho tam nechceme, mi připadá příliš panské. "Já půjdu na ten večírek, když tam tamti nebudou…" Tento způsob deklarování se mi zdá poněkud nešťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy