Útoky na Benešovy dekrety se nesmí opakovat, řekl Zaorálek maďarskému velvyslanci

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
15. 12. 2015 14:31
Slovní výpady maďarských politických špiček proti Benešovým dekretům se nesmí opakovat, apeloval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na maďarského velvyslance. Pozval si ho kvůli výrokům předsedy maďarského parlamentu, který prohlásil, že Česko a Slovensko se neměly stát členy Unie kvůli Benešovým dekretům. Ambasador Zaorálka ujistil, že Orbánova vláda s výroky nesouhlasí.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pokud jsou nejvyšší čeští představitelé schopni se dohodnout na vystupování vůči svým partnerům, musí Budapešť garantovat to samé. Tedy, že se nebudou opakovat výpady proti Benešovým dekretům. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek to v úterý řekl maďarskému velvyslanci Tiboru Petöovi. Toho si Zaorálek pozval do Černínského paláce "na kobereček" kvůli výrokům předsedy parlamentu Lászla Kövéra.

Ten v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že Česko a Slovensko neměly být kvůli dekretům přijaty do Evropské unie. "Pan velvyslanec mi tlumočil postoj maďarské vlády, která nesdílí a odmítá ten výrok. Připomněl mi řadu posledních maďarsko-českých akcí, ujistil mě o zájmu vlády na pokračování dobré spolupráce," shrnul obsah schůzky šéf české diplomacie. 

Dodal, že pro Česko jsou sice dekrety vyhaslé, ale zároveň stále zůstávají součástí práva. I proto jsou útoky na ně zcela nepřijatelné. "Pokládám debatu zvednutou panem předsedou parlamentu za naprosto nemístnou, nesmyslnou a ve sporu se zájmy obou zemí," podotkl Zaorálek.

Kövér prohlásil, že Česká republika spolu se Slovenskem neměly být přijaty do EU, pokud součástí jejich právního řádu je zákon vycházející ze zásady kolektivní viny. Odkazoval tím na existenci dekretů, jež po druhé světové válce zbavily Němce a Maďary v Československu majetku a občanských práv.

Už v neděli reagoval na Kövéra český ministr vnitra Milan Chovanec. Podle něj měl nejspíš předseda maďarského parlamentu špatný den. "Máme jiná témata, jiné problémy, které bychom měli s našimi maďarskými partnery řešit. Téma Benešových dekretů je pro nás neměnné a nedotknutelné," řekl Chovanec.

 

Právě se děje

Další zprávy