Vystřídá psychiatra gynekolog? ODS volí lídra pro Prahu

Kateřina Eliášová
14. 9. 2010 7:05
Kandidátem na primátora Prahy bude nejspíš lékař Bohuslav Svoboda
Nejpravděpodobnější kandidát na primátora za ODS: lékař Bohuslav Svoboda
Nejpravděpodobnější kandidát na primátora za ODS: lékař Bohuslav Svoboda | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po silném tlaku z centrály ODS si dnes pražská organizace zvolí hlavního lídra do komunálních voleb, který bude zároveň jejím kandidátem na primátora hlavního města.

Stane se jím pravděpodobně nestranický lékař a někdejší šéf České lékařské komory Bohuslav Svoboda. Definitivně to potvrdí až regionální rada, která zasedá v úterý dopoledne.

Původně chtěli modří v Praze jméno superlídra oznámit koncem září, tedy těsně před volbami.

Zasáhlo až grémium ODS v čele s předsedou strany a premiérem Petrem Nečasem. Ostatně - ten na úterní zasedání pražské regionální rady, která zvolí ze sedmičky lídrů kandidáta na primátora, dohlédne osobně.

"Očekávám, že Petr Nečas bude přítomen jednání," uvedl pražský radní a člen pražského grémia strany Pavel Klega. Premiérovu účast na jednání potvrdil i mluvčí vlády Martin Kupka.

Hledá se AntiBém

Gynekolog a porodník Svoboda byl od začátku favoritem vedení strany, které po pražských kolezích požadovalo nalezení neokoukané nové tváře nespojené s politikou magistrátu v posedním volebním období.

Vžil se pro něj pracovní název AntiBém, tedy osobnost, která je opakem dosluhujícího primátora Pavla Béma, jehož veřejnost spojuje se skandály na pražském magistrátu a tím pádem i se zmíněnou historickou porážkou.

"Pan docent Svoboda je jedním z nejvážnějších kandidátů," potvrdila členka nejužšího vedení strany a pražská dvojka kandidátky, kterou Svoboda vede, Alexandra Udženija, že AntiBémem bude nejspíě právě on.

Ve hře je stále šéf pražské buňky ODS, poslanec Boris Šťastný, méně šancí má pak pražský radní Rudolf Blažek, i když ani on není zcela mimo hru. Nemá ale podporu vedení strany, na což sází jeho kolegové.

Nestraník versus politik

Podobný názor, tedy že by měl být lídrem Svoboda, má více členů regionální rady, které Aktuálně.cz oslovilo. "Nic ale není jasné. Nezapomeňte na poslední kongres, kdy pražská ODS tvrdila, že 1. místopředsedou bude dozajista David Vodrážka a ten nakonec propadl," připomněla nedávnou volbu nového vedení ODS.

Uvnitř pražské organizace totiž nepanuje stoprocentní shoda na tom, že by měl pražskou ODS vést do voleb nestraník.

"Když se rozhodovalo o tom, zda za nás mají kandidovat i nestraníci, měl jsem jiný názor," uvedl například člen grémia a starosta Prahy 8 Josef Nosek. "Zvítězil nicméně názor, že je lepší neokoukaná tvář. Teď, když už jsme si zvolili nestranické kandidáty, myslím si, že pan Svoboda by nebyl nejhorší řešení. Vlastně proti tomu nic nemám," dodal.

Nosek se svým názorem nebude podle všeho sám. Svou preferenci neprozradilo všech 24 členů,řada z nich nadto trvala na podmínce anonymity.

"Ambici vést ODS v Praze do voleb nemá jen jeden, ale určitě všech sedm. Půjde o to, do jaké míry budou sledovat své zájmy a dokážou je potlačit ve prospěch zájmu celé ODS. A tím je vyhrát v Praze volby," uvedl jeden ze členů rady.

 

Právě se děje

Další zprávy